tiistai 17. joulukuuta 2013

Avoin kirje Umayya Abu-Hannalle

Olet jälleen kerran saapunut maahamme vastaanottamaan jotakin palkintoa ja aukomaan päätäsi. Niin uskomatonta kuin se onkin, me pölvästit annamme sinulle vieläkin rahaa, vaikka olet ollut jo vuosia poissa. Aina kun näen naamasi lehdessä, huomaan, että sillä hetkellä häpeän olla suomalainen. Häpeän sitä, että kukaan ei uskalla sanoa sinulle suoraan, että ”ongelmasi” eivät johdu sinun tai lapsesi ihonväristä tms. Ihonvärisi ei muuten edes ole musta, vaan lähinnä keltainen. Omassa suvussanikin on tummempia ihmisiä, ihan supisuomalaisia.

Ongelmasi johtuvat siitä, että et osaa käyttäytyä. Tulee mieleen sukujuhlat, joissa vuodesta toiseen liian kireä puvuntakki päällään vuolaasti hikoileva setämies ottaa hiukan liikaa kotikaljaa ja halaa nuoria tyttöjä hieman liian pitkään. Ja taputtelee vääristä paikoista. Aina kun setä tulee huoneeseen, tunnelma hyytyy ja kaikki ovat vaivaantuneita, mutta kukaan ei kehtaa sanoa mistä kenkä puristaa. Setä itse ei huomaa mitään vaan kuvittelee olevansa hurmaava seuramies. Jonkun täytyisi kertoa sedälle, mikä on normaalia, mikä ei. Mutta kun kukaan ei kehtaa.

Alkeelliset käytöstavat

 

Jos ihminen kutsuu itse itsensä vieraaksi vaikka kesämökille, hyviin tapoihin ei ainakaan kuulu alkaa valittamaan palvelusta ja ruuan laadusta. Lähisukulaisilta se vielä jotenkin siedetään (jos henkilö on esim. vanhus), ventovieraalle sanotaan yleensä tässä vaiheessa, että voisitko lähteä kotiisi. Sama pätee myös silloin, kun muutetaan vieraaseen maahan. Olen itse asunut ulkomailla nuorempana ja ei tullut kyllä mieleenikään pilkata isäntiäni ja heidän elämäntapaansa. Sen sijaan että olisin koko ajan vaatinut jotain, pyrin sopeutumaan ja antamaan oman vaatimattoman panokseni kyseiselle yhteiskunnalle. En kohdannut rasismia. Se ei johdu siitä, että olen valkoinen, vaan siitä, että osaan käyttäytyä asiallisesti. On normaalia olettaa, että  ulkomaalainen edes yrittää elää maassa maan tavalla.  Normaalia ei ole, että ulkomaalainen solvaa ylimielisesti uuden kotimaansa muita asukkaita ja vaatii heitä muuttamaan elämäntapaansa. Sanotaan nyt aivan suoraan: jos muutat Suomeen, sinun tehtäväsi on sopeutua meidän elämäntapaamme, meidän ei tarvitse muuttaa itseämme millään tavalla. Jos elämäntapamme ei miellytä, lähde pois. Niin yksinkertaista se on. Kunniaksesi on sanottava, että tajusit sitten vihdoin häipyä. Et kuitenkaan rakkaaseen kotimaahasi vaan toiseen halveksimaasi (korkean sosiaaliturvan omaavaan) länsimaahan.


Onko sinulla tosiaan varaa opettaa meitä elämään?

 

Vaikka olet syntynyt Israelissa, etnisesti olet palestiinalainen. Mistä me tunnemme  palestiinalaiset?  Siitä, että vaaditte koko ajan muilta kansoilta rahaa ja tapatte pommeilla täysin viattomia ihmisiä. Ja olette täydellisen kyvyttömiä luomaan edes alkeellisinta infrastruktuuria saati sitten demokratiaa ja hyvinvointia omassa maassanne. Suomalaisissa on varmaan omat puutteensa. Kuitenkin kaikissa mahdollisissa vertailuissa, joissa etsitään parasta maata asua,  Suomi on aina viiden parhaan joukossa. Yhdysvaltalainen Newsweek listasi vastikään Suomen maailman parhaaksi maaksi. Lehti perusti vertailunsa koulutuksen tasoon, terveydenhuoltoon, yleiseen elämänlaatuun, maan poliittiseen ilmapiiriin sekä talouden dynaamisuuteen. Sinun kansasi oma maa Palestiina tunnetaan maailman persläpenä ja maanmiehesi vihamielisinä terroristeina, joita muut kansat pelkäävät. Koetko oikeasti, että meillä on jotakin opittavaa sinulta ja kansaltasi? Suhtautuuko oma kansasi esim. juutalaisiin suvaitsevammin kuin me maahanmuuttajiin? Sinun lastasi haukkui yksi mummo metroasemalla (näin ainakin väität) ja sillä perusteella leimaat kaikki suomalaiset rasisteiksi. Onko loogista päätellä, että niiden tuhansien viattomien ihmisten vuoksi, jotka ovat kuolleet palestiinalaisten pommiattentaateissa, kaikki palestiinalaiset ovat murhaajia?


Marttyyrius

 

Jos olisin kuvataiteilija ja minulta tilattaisiin työ, jonka aiheena olisi ruikutus, idea napsahtaisi mieleeni saman tien. Maalaisin jättikokoisen kuvan sinusta linnanjuhlissa nyrpeä ilme kasvoillasi. Missä maassa äärimmäisen tyhmä yksilö voi päästä kansanedustajaksi ainoastaan siksi, että ihonväri on tumma (vrt. Jani Toivola)? Entä missä maassa parhaimmillaankin keskivertoa surkeampi kirjoittaja voi saada kutsun linnanjuhliin pelkästään siksi että on ulkomaalainen? Kyllä, Suomessa. Edes maamme arvokkaimmassa juhlassa et voinut käyttäytyä asiallisesti. Koska on äärimmäisen tärkeää, että mielellään koko maailma ja vähintäänkin inhoamasi Suomen kansa ymmärtää millainen marttyyri olet, keksit sitten printata adoptiotyttäresi lärvin juhlapukuusi. Katsokaa, minä uhrasin elämäni ja pelastin lapsen Afrikasta! No, hienoa, nykyisen kotimaasi Hollannin veronmaksajat varmasti kiittävät, saivat jälleen uuden elätin. Kun mukaan lasketaan apurahat ja palkinnot, joita täältä sinulle edelleen lähetellään, lapsi elää varmaan aineellisessa mielessä ihan mukavasti.


Kiitos että kelpasi

 

Suomi on tarjonnut sinulle verovaroilla kustannetut korkeakouluopinnot ja useita hyviä työpaikkoja. Kirjojasi ja juttujasi on julkaistu arvostetuissa välineissä ja sinut äänestettiin Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Ja palkintoja on riittänyt: olet saanut Suomessa mm. Kansanvalistusseuran palkinnon, Vuoden Kristiina -palkinnon, opetusministeriön Suomi-palkinnon ja Bonnierin suuren journalistipalkinnon. Ja nyt tulit noutamaan Global Family Award  -palkinnon.

Mutta paska maahan Suomi on, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Nöyrä kiitos kuitenkin siitä, että rahamme kelpasivat. Ja vielä se tärkein: ole kiltti, pysy täältä poissa.

Umayya Abu-Hanna, hollanti, hs, linnajuhlat, maahanmuutto, multikulti, palestiina, rasismi26 kommenttia:

 1. Loistava kirjoitus! Kiitos. Kuvakin on valittu erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ihan samaa. Hienoa että joku sentään uskaltaa sanoa totuuden! Vielä on siis toivoa...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kukahan tässä kiusaa ja ketä?

   Poista
 3. Asiaa. Joka sana.
  T: Jonna

  VastaaPoista
 4. Pelkkää asiaa. Kiitos! Muutenkin hyvä blogi!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, erittäin hyvä teksti. Noin minäkin olisin kirjoittanut, jos olisin osannut laittaa noin hyvin sanoja peräkkäin.

  VastaaPoista
 6. Jos olisin ilkeä, sanoisin että A kärsii kroonisesta munan puutteesta, mutta kun en ole, jätän sanomatta.

  Hyvä kirjoitus, jälleen. Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä tekstistä. Täyttää asiaa. Menee välittömästi jakoon naamakirjassa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommentoijille palautteesta!

  VastaaPoista
 9. Hyvä kirjoitus, noinhan tuo asia pitäisi jokaisen tervejärkisen nähdä. Tässä on vaan se ongelma, että U-A-H ei tässä suhteessa varmaankaan oikein ole ihan kunnossa. HS ja muu valtavirtamedia käyttää häntä ikävällä tavalla hyväksi, vähän samaan tapaan kuin Tukiaisen siskoksia (joista toiselle sitten kävi jo niin kuin kävi). Parasta olisi, jos U-A-H:n haastatteluja ei tehtäisi eikä häntä muutenkaan päästettäisi julkisuuteen, se ei millään tavalla edistä sitä, että hän myöntäisi omat ongelmansa yrittäisi itse saatttaa liikkeelle oman parantumisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia voi hyvinkin olla noin. Minulle totesi yksi psykologiaa tunteva henkilö että U-A-H kärsii hyvin todennäköisesti narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

   Niin tai näin, kyseinen ikäneito (U-A-H) on jurppinut mua jo pidempään, oli pakko purkaa vähän painetta :)

   Ihmeellisintä on että häntä jatkuvasti palkitaan monikulttuurisuuden edistämisestä. Jos ihmisten ärsyttäminen raivotilaan on "edistämistä" niin kieltämättä hän on palkintonsa ansainnut. Muuten on kyllä maallikon vaikea havaita millä tavalla hänen touhunsa monikulttuurisuutta edistävät.

   Poista
 10. Nythän tuo veti herneen nenäänsä. Hollantilaiset eivät anna hänen ottolapsensa näytellä Peppi Pitkätossua. Ovat Hollantilaiset kylmiä kun vaativat Pepiksi punatukkaisen, vaalean, pisamaposkisen tytön.
  Kikkarapäinen kumihuuli ei kelpaa. Ihminen vaatii kuninkaallista kohtelua itselleen ja "lapselleen". Muualla ei taida onnistua kuin Suomessa.
  Anteeksi huono kielenkäyttö mutta kun meinaa mielenterveys jo kärsiä Suomalaisten hölmöydestä. Röyhkeydellä taitaa onnistua monikin asia.

  VastaaPoista
 11. Erittäin hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
 12. Paras kirjoitus mitä olen lukenut kyseisestä henkilöstä. Kiitos!

  VastaaPoista
 13. Kiitos oivasta sanankäytöstä! Juttusi oli mehevä. Nautinnollinen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos! Hyvin kirjoitettu. Abu-Hannan vuosien portaaton spiidaus Suomesta ja suomalaisista ansaitsee todella hieman navakampaa vastapalloa. Henkilökohtaisesti Abu-Hanna on jäänyt mieleeni yhdestä urpoimmista asiakkaista, jota minun oli ilo palvella työskennellessäni ravintolassa viitisentoista vuotta sitten. Sitä halveksuvaa päästä varpaisiin katsetta en unohda koskaan. Kertoo paljon ihmisestä, joka ei osaa sanoa hei/kiitos/näkemiin.

  VastaaPoista
 15. Olen kommenttini kanssa vähän jälkijunassa, mutta loistava kirjoitus tämä on.
  Toinen "Suomelle kiitollinen" maahanmuuttaja on neito nimeltä Nasima Razmyar.. Iltalehden kolumnit ovat vihakirjoittelua karkeimmillaan.

  VastaaPoista
 16. Hyvin ja nasevasti kirjoitettu. Totta joka sana.

  VastaaPoista
 17. Varsin osuvaa asiaa tuosta vihaisesta naisesta, oli hänen töykeytensä sitten geneettistä vai opittua katkeruutta. Älkööt muut feministit tai äärivasemmistolaiset ottako tosissaan hänen anarkistisia"faktojaan". Missä ikinä vaikutatkin, et tule saamaan samaa medianäkyvyyttä kuin jakamalla omalla provosoivalla linjallasi.

  VastaaPoista
 18. Varmasti totta tänäkin päivänä, hän nyt on mikä on. Ikinä en tule suvaitsemaan naista, joka sai täältä turvapaikan, koulutuksen ja vielä adoptiolapsenkin. Hänelle Suomi oli rasistinen maa, Hollanti on rasistinen, tuo nainen ei ikinä tule viihtymään missään!

  VastaaPoista