maanantai 29. lokakuuta 2012

Miksi kuntajytky jäi odotettua vaisummaksi?

Ensinnäkin on syytä palauttaa persufoobikot maan pinnalle. Jos vaaleissa kaikkien muiden puolueiden kannatus laskee (paitsi yhdellä eli RKP:llä pysyy ennallaan) ja persuilla 2,5-kertaistuu, on täysin selvää, että vaalien ainoa voittaja on Perussuomalaiset. Silti, jotenkin pettynyt olo vaaleista jäi. Vielä muutama kuukausi ennen vaaleja pidin realistisena n. 10-12% kannatusta, mutta galluppien myötä aloin (kuten moni muukin) vähitellen odottaa isompaa jytkäystä.

Kannatus nousi 7%, silti ei paljon naurata...

Kaikesta huolimatta tulos oli odotettavissa

Mikäli persut olisivat oikeasti populistinen puolue, äänien kahminta olisi ollut varsin helppoa. Kaupunkien ja kylien toreille olisi laitettu äijiä huutamaan megafoniin, että "persut sanovat: ehdoton ei kuntaliitoksille". On täysin varmaa, että äänisaalis olisi noussut 1-3% jo pelkästään tiukalla kuntaliitosten vastustamisella. Syistä, joita en ymmärrä enkä tiedä, näin ei tehty, ei ainakaan riittävästi. Näytti siltä, että Soini esikuntineen on (ainakin varovaisesti) kuntaliitosten kannalla.


Keskustalla oli vaihtoehto


Persujen ongelma kuntavaaleissa oli kampanjan yleinen lepsuus. Sivusta on tietysti helppo arvostella. Kenttäväki teki taatusti parhaansa. Silti on pakko todeta, että olihan keskustalla aivan eri luokan panostaminen vaaleissa kuin PS:llä. Jotenkin tuntui, että persut luottivat vaalivoiton tulevan pelkästään sillä, että saadaan tarpeeksi ehdokkaita. Keskustalla oli selkeä (tai ainakin siltä vaikutti) vaihtoehto hallituksen kuntaliitoksille lyötäväksi pöytään vaaliväittelyissä. Jos PS:llä vaihtoehto oli, ainakaan itselleni se ei tullut täysin selväksi.


Rautalangasta vääntäen: persut ja kepu kilpailivat näissä vaaleissa samasta äänestäjäporukasta. Näistä ylivoimainen enemmistö vastustaa kuntaliitoksia. Kepu teki kaikin tavoin selväksi, että kuntaliitoksia vastustetaan (ainakin ennen vaaleja) veren maku suussa ja viimeiseen asti. Persut eivät ottaneet asiaan oikeastaan mitään kantaa. Epävarmat äänestäjät siirtyivät luonnollisesti Keskustan leiriin. Vain persu-äänestäjien nk. kova ydin jäi jäljelle.


Persu-kannattajia yhdistävä asia on EU-vastaisuus


Kuntavaalit eivät muutenkaan ole PS:n ominta aluetta. Kannattajat ovat varsin heterogeeninen ryhmä. Vähän kärjistäen voitaneen todeta, että ainoa asia, josta kaikki ovat samaa mieltä, on EU:n vastustaminen. Valtaosa halunnee myös muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan. Silti on paljon persuja, joita asia ei liikuta millään tavalla. Muissa asioissa mielipiteet jo vaihtelevatkin laidasta laitaan. Rehellistä ja suoraselkäistä politiikkaa halutaan. Ennätyksellisen nopeasti kasvaneessa puolueessa kukaan ei vaan oikein tunnu tietävän, millaista sen tarkalleen tulisi olla. Koska vaaleista ei ymmärrettävistä syistä saatu väännettyä EU- vaaleja, moni äänestäjä yksinkertaisesti jäi vaalipäivänä kotiin.


Ehdokasasettelu


Jos tarkastellaan otsikon kysymystä, miksi jytky oli pienempi kuin odotettiin, ehdokasasettelu on yksi avaintekijöistä. Persuilla ei ole käytännössä lainkaan julkkisehdokkaita. Valtakunnan kymmenen ääniharavan joukossa on mm. sellaisia nimiä kuin Jaana Pelkonen ja Maria Guzenina-Richardson. Moni  täyspäinen ihmetteli jo aikoinaan eduskuntavaaleissa, että miten ihmeessä kumpikaan edellä mainituista edes pääsi eduskuntaan. Kuntavaaleissa he ovat ääniharavia. Tuskin kukaan edes leikillään väittää, että se johtuu heidän pätevyydestään.


Äänestäjäkunnasta hyvin suuri osa ei tiedä politiikasta mitään. Äänestämässä käydään velvollisuudesta ja ehdokkaaksi käytännön syistä valikoituu tuttu naama telkkarista tai lehdistä, koska silloin ehdokkaasta tiedetään edes jotain. Eli julkkisehdokkaiden puute on kansalaisten kannalta hyvä asia (harva julkkis on oikeasti pätevä poliitikko), mutta puolueen kannalta huonompi juttu.


Sosiaalinen media -persun painajainen?


Itse en todellakaan ole innostunut Facebookista tai Twittereistä yms. Siitä huolimatta hyvin iso osa äänestäjistä on. En nyt väitä, että eläkeläisehdokkaan pitäisi opetella twiittaamaan, mutta jokaisella ehdokkaalla tulisi olla vähintään omat nettisivut. Ja sivuilta tulisi selvitä kuntavaaliehdokkaan kanta oman paikkakuntansa tärkeimpiin asioihin. Kun menin oman kuntani Perussuomalaisten sivuille etsimään sopivaa ehdokasta, ainoastaan yhdellä oli omat nettisivut. Muista oli nähtävillä valokuva, nimi ja ammatti. Eli siinä sitten valitsin henkilöä hoitamaan asioitani seuraavat neljä vuotta pelkän valokuvan perusteella.
 

Tiedän hyvin, että monikin suostui ehdokkaaksi vastentahtoisesti, velvollisuudentunnosta, tyyliin ”jonkun tämäkin on tehtävä”. Silti puolueen paikallisten johtohenkilöiden tehtävänä olisi opastaa ja auttaa ehdokkaita laatimaan edes jonkinlaiset nettisivut. Panostukseen nähden valtuustopaikkojen nelinkertaistaminen oli oman kuntani persuilta huippusaavutus. Sanoisin lonkalta, että jos sivuilta olisi selvinnyt edes pari asiaa, joita ehdokkaat ajavat, paikkoja olisi tullut vähintään kaksi lisää.

Arhinmäelle terveisiä

 
Jotenkin alkoi nyppiä Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen uhoaminen: ”Jytky suli jöötiksi”. Paavolle ja hänen faneilleen tiedoksi: persuilla on valtakunnallisesti enemmän kunnanvaltuutettuja kuin Vihreillä ja Vasemmistoliitolla yhteensä. Perussuomalaiset saivat 752 valtuutettua lisää, paljonkos muille puolueille tuli lisäpaikkoja? Ai niin, ei yhtään. Edelleen mainittakoon, että PS:n 7% nousu kannatuksessa on miltei yhtä suuri kuin Vasemmistoliiton kannatus kokonaisuudessaan. Puolueella on myös edelleen 39 kansanedustajaa, Vasemmistoliitolla 12.


Myös Kataisen ylenpalttinen euforia vaali-iltana oli lähinnä koomista. Mies näytti 11-vuotiaalta pojalta, joka on juuri nähnyt saunan ikkunasta serkkutyttönsä tissit, vaikka oman puolueen kannatus on juuri pudonnut 1,6%. Näyttää siltä, että jos persujen kannatuksen nousu on vaaleissa alle kolminkertaistunut, kaikki muut puolueet katsovat voittaneensa vaalit.
Hätä ei ole tämän näköinen

Olen sanonut ennenkin, että EU on ongelma- automaatti, joka jatkuvasti kiihdyttää toimintaansa. Siinä vaiheessa, kun hyväuskoisimmallekin hölmölle selviää, minkälaiseen suohon vanhat puolueet ovat meidät upottaneet seuraaviksi vuosikymmeniksi, alkaa protestimieliala nousta. Voi olla, että jo EU- vaaleissa jysähtää kunnolla. Siitä huolimatta tai juuri siksi tapahtunut oli terveellinen muistutus PS:n johtohenkilöille. Jytkyjä ei tule kuin liukuhihnalta automaattisesti. Puolueen tulee tulevaisuudessa selkiyttää sanomansa niin, että jokainen kuulija tajuaa, mitkä ovat sen tavoitteet. Pelkkä asioiden vastustaminen tarjoaa muille puolueille aivan liian helpon tavan puolustautua (vaikka väärässä ovatkin). Pikkuhiljaa pitää alkaa myös löytyä vaihtoehtoisia tapoja hoitaa asiat ja ne on kyettävä esittämään uskottavalla tavalla. Ikävä kyllä, kaikella kunnioituksella, on pakko todeta tämäkin asia: Perussuomalaisilla on riveissään aivan liian vähän sanavalmiita poliitikkoja. Väistämättä tulee vielä aika, jolloin Soini vetäytyy puolueen johtotehtävistä. Olisi jo korkea aika aloittaa kouluttamaan mahdollisia seuraajia, jotka osaavat asiansa. On ymmärrettävää, jossakin määrin jopa viehättävää, että pystymetsästä suoraan kansanedustajiksi nousseet herrat ja rouvat ilmaisevat itseään karkean rehellisesti. Jossakin vaiheessa takeltelun ja hapuilun on kuitenkin loputtava. Pitäisi kiireesti löytää muutama sanavalmis henkilö, jotka tarvittaessa kykenevät hoitamaan esim. vaaliväittelyn, mikäli Soini on estynyt.


Persut jyräsivät kunnissa mukaan päätöksentekoon


Joka tapauksessa PS nousi yli sadassa kunnassa kolmen suurimman joukkoon. Nyt on näytön paikka. Periaatteista on edelleen pidettävä kiinni ja lupaukset pidettävä. Valitettavasti kompromissejakin on pakko oppia tekemään. Perussuomalaiset ovat voittaneet kahdet vaalit peräkkäin (presidentinvaaleja ei lasketa). Tästä on hyvä jatkaa.


P.S Media ja muut puolueet antavat ymmärtää että Perussuomalaiset olisivat hävinneet vaalit. Alla olevasta grafiikasta voi jokainen tehdä omat päätelmänsä:

Puolueiden kannatusmuutokset vuoden 2012 kunnallisvaaleissa 

8 kommenttia:

 1. Vastaan jättämääsi kommenttiin suoraan tässä: Hyvä teksti, enkä nyt sanoisi että näkökulmasi kuntavaalien tulokseen mitenkään merkittävästi poikkeaisi omastani, joskin olet hivenen optimistisempi.

  "Rautalangasta vääntäen: persut ja kepu kilpailivat näissä vaaleissa samasta äänestäjäporukasta. Näistä ylivoimainen enemmistö vastustaa kuntaliitoksia. Kepu teki kaikin tavoin selväksi, että kuntaliitoksia vastustetaan (ainakin ennen vaaleja) veren maku suussa ja viimeiseen asti. Persut eivät ottaneet asiaan oikeastaan mitään kantaa. Epävarmat äänestäjät siirtyivät luonnollisesti Keskustan leiriin. Vain persu-äänestäjien nk. kova ydin jäi jäljelle."

  Tässä olet varmasti oikeassa. Samoin siinä, että ehdokasasettelukin vaikutti merkittävästi vaalitulokseen. Olemme myös ilmeisesti samaa mieltä siitä, että Perussuomalaisten pitäisi salonkikelpoistumisen sijaan nimenomaan rankentaa retoriikkaansa - tämä on ainoa keino herättää nukkuvat äänestäjät, jotka yleisesti symppaavat PS:ää.

  Komppaan siinäkin, että kuntavaalit ja -politiikka eivät ole Perussuomalaisten vahvinta aluetta. Puolueen kannatuksen valttikortit - monikulttuurisekoilun kitkeminen ja EU:n liittovaltiokehityksen ja tukipakettipolitiikan pysäyttäminen - loistivat vaalidiskurssissa luonnollisesti poissaolollaan.

  EU-diskurssin jättäminen sivuun kuntavaaleissa oli ymmärrettävää, koska asiaan vaikutetaan ainoastaan parlamentaarisella tasolla, mutta kuntien vastaanottokeskuspolitiikkaan Perussuomalaisten olisi tullut puuttua jo väittelyissä kovalla kädellä - Soinia myöten.

  Media jätti keskustelutilaisuuksissa maahanmuuttokeskustelun tahallaan vähemmälle, mutta Soinin olisi pitänyt ymmärtää tuoda aihe vaikka väkisin esiin. Jos joku, niin maahanmuuttokeskustelu herättää nukkuvia äänestäjiä.

  Vaikka olenkin vaalitulokseen pettynyt, olen kanssasi Anarkimäen töräyksistä samaa mieltä. Vasemmistolla ei näinä poliittisina aikoina ole pätkääkään varaa, eikä oikeutta, irvailuun. Tyytyväisenä voin myös todeta sen, että jaan visiosi liittyen EU:n ja euron tulevaisuuteen. Näin ollen eurovaaleissa Perussuomalaisilla on erittäin hyvät mahdollisuudet olla Suomen suurin puolue.

  "Kun menin oman kuntani Perussuomalaisten sivuille etsimään sopivaa ehdokasta, ainoastaan yhdellä oli omat nettisivut. Muista oli nähtävillä valokuva, nimi ja ammatti. Eli siinä sitten valitsin henkilöä hoitamaan asioitani seuraavat neljä vuotta pelkän valokuvan perusteella."

  Heh, minulle kävi täsmälleen samoin. Vaalikoneesta tosin sain jonkin verran apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tässä blogissa ja vähän muuallakin kirjoitellut jo aiemmin tuosta mielistelyn ja pahoittelevan selittelyn ärsyttävyydestä. Jos sille tielle lähtee, mikään ei medialle riitä, aina löytyy jotain uutta valittamista.

   Kuten itsekin totesit, persujen retoriikka saisi olla huomattavasti rankempaa ja mamuasioihin on otettava selkeä kanta ja kerrottava se selvästi. Jo pelkästään näillä eväillä saataisiin lisää "positiivista" mediahuomiota (siis nukkuvia äänestäjiä ajatellen).

   Soinin ja esikunnan kannattaisi muistaa että "rasismista" vouhottavat ne tahot jotka eivät ikipäivänä äänestäisi Perussuomalaisia. Muille taas asialliset, hyvin perustellut kommentit maahanmuuttopolitiikan epäkohdista eivät todellakaan ole rasismia vaan tervettä järkipuhetta. Eli kuten jo mainitsitkin, aika samoilla linjoilla ollaan lopulta kuitenkin :)

   Poista
  2. Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne.
   ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.
     ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista.
   Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

   Poista
 2. Tervehdys. Löysin blogisi vähän tuolta takaoven kautta, ja täytyy myöntää että miellyttää. Olen suht koht samaa mieltä asioista, joten
  Becker tästälähin kurvaa myös näiden sivujen kautta, vaikken aina kommentoikkaan.
  On lohdullista havaita, että meitä täyspäisiä sentään löytyy, vaikka harvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Aina on mukavampaa vääntää juttuja kun joku ilmoittaa niitä lukevansa :)

   Poista
 3. Sen verran Arhinmäestä, että miksi esimerkiksi joku 50-kymppinen äänestää tai äänesti Paavoa? En todelllakaan tiedä kuka tai ketkä häntä ja millä perusteella yleensä antavat äänensä tälle "rutiköyhälle" Paavolle?
  Mutta jos kuntavaalit olivat Paavolle sama kuin entiselle myyjälle, ei tullut tilauksia mutta ei myöskään tilausten peruutuksia, eli tämä olikin suorastaan voitto vasemmistoliitolle;) Ja jalkapallossa tasapelillä saa yhden pisteen!

  VastaaPoista
 4. Kun olin suhteessa Wilsonin seitsemään vuoteen, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin häntä takaisin niin paljon rakkauden tähden, että minulla oli hänelle, pyydin häntä kaikesta Lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani jollekin verkossa ja hän ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeinkirjoittajan käyttöön, joka auttaisi minua heittämään loitsun, jotta voisin tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei usko oikeuteen, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, Tarkoitin oikeinkirjoittajaa nimeltä tohtori AKHERE ja lähetän hänelle sähköpostia, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivä, se oli noin kuusitoista. Minun ex kutsui minua, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänen luokseen, niin aloimme yhdessä elää yhdessä onnellisina. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan todellinen ja voimakas oikeinkirjoittaja, joka auttoi minua omalla ongelmallani ja kuka eroaa kaikki fake niistä siellä. Jokainen tarvitsisi oikeinkirjoittajan apua, hänen sähköpostiosoitteensa: AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / whatsapp: +2349057261346 voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa. Ota yhteyttä nyt kaikkiin ongelmiin
  AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / WhatsApp: +2349057261346

  VastaaPoista
 5. Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne.
  ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.
    ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista.
  Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

  VastaaPoista