lauantai 7. tammikuuta 2012

Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista

Teollisesti käsiteltyjä kevytlevitteitä pyritään voimallisesti markkinoimaan terveystuotteina. Mutta mikä on lopulta totuus tämän takana? Miten margariinia valmistetaan? Onko media missään vaiheessa pyrkinyt oikeasti kyseenalaistamaan näitä eräiden "terveysgurujen" väitteitä? Heillähän on asiassa oma lehmä ojassa, siis merkittävät omistusosuudet kasvirasvateollisuuden osakkeita.


Kasviöljystä rasia- tai juokseva margariini -miten se tapahtuu?


Kasviöljyjen teollinen käsittelyprosessi on aika mielenkiintoinen, vai mitä mieltä olette seuraavasta? Öljy erotetaan kasvin siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Se on raakaöljyn jalostuksen sivutuote, joka on vaarallinen sikiölle ja jonka epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Euroopan neuvoston asetuksen mukaan se "aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille" (entäpä ihmiselle??). Öljyseos käsitellään sitten fosforihapolla, jota käytetään mm. ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Tämä voimakas happo neutraloidaan voimakkaalla emäksellä, lipeällä. Seuraavana on vuorossa tumman haisevan mönjän valkaisu ja "deodorointi" eli hajustaminen miellyttävämmäksi kemikaaleilla. "Deodoroinnin" seurauksena tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalaisen toksikologian instituutin (BfR) mukaan jo 100 g margariinia päivässä ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. (Valitettavasti myös vauvojen maitokorvikkeet sisältävät liikaa 3-MCDP:n jäämiä.) Jotta nestemäinen seos saadaan kiinteämmäksi, se kovetetaan joko vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä ole tutkittu) taikka lisäämällä siihen vetyä käyttäen apuna mm. nikkeliä (tässä vaiheessa muodostuvat haitalliset transrasvat). Jossain välissä massaan sitten lisätään erilaisia maku- ja emulgointiaineita. Ja kun mm. E-vitamiini ja monta muuta vitamiinia on tässä prosessissa tuhoutunut, seokseen lisätään mm.synteettistä E-vitamiinia ja markkinoidaan sitten vitaminoituna! Eikä asiaa auta, jos tähän biologisesti  kuolleeseen seokseen lisätään lopussa ylenmäärin kasvistanoleja ja -steroleja ja nimitetään se Benecoliksi. Kasvistanolit ovat kyllä terveydelle hyödyllisiä, mutta ne (ja paljon kaikkea muuta hyvää!) saadaan luonnollisessa muodossa paljon turvallisemmin syömällä kasviksia, marjoja ja käsittelemättämiä rasvoja.

Margariinin ja kevytlevitteiden tärkeintä ainesosaa, haisevaa tummaa mönjää muokataan käyttötarkoituksen mukaan. Siitä tehdään mm. kenkälankkia ja ihovoiteita. Kun mönjästä halutaan tehdä margariinia, siihen lisätään kemikaaleja, jotta se muistuttaisi mahd. paljon voita. Esim. Flora kevytmargariini sisältää 15 eri ainetta, joista vettä on eniten.
Surullisen kuuluisat transrasvat


On käsittämätöntä, miten kasvirasvateollisuuden päätä ei ole vaadittu vadille millään tavoin siitä, että se on vuosikymmeniä syöttänyt (ja syöttää yhä) kansalle nykyään hyvin haitallisiksi tiedettyjä transrasvoja. Transrasvat aiheuttavat mm. sydän- ja verisuonisairauksia. Suunnaton on esimerkiksi se määrä sydämen ohitusleikkauksia, jonka oikeina maksumiehinä pitäisi olla kasvirasvateollisuus eivätkä veronmaksajat. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä. 


Teollisuushan paukuttaa nyt henkseleitään siitä, että ovat tiettyjen margariinien valmistuksessa luopuneet prosessista, joka tuottaa transrasvoja, mutta samaan aikaan ei kerrota, että sen tilalle on otettu käyttöön kemikaali (natriummetylaatti), jonka haittavaikutuksia ei vielä tunneta kunnolla. Se kuitenkin tiedetään, että natriummetylaatti hajoaa herkästi metanoliksi ja metanoli on myrkyllinen hermostolle, munuaisille ja silmille.


Transrasvoja on yhä kekseissä, jäätelöissä, karjalanpiirakoissa, karkeissa, sipseissä ja muissa vastaavissa naksuissa, salaatinkastikkeissa, muissa kastikkeissa, leivissä, ylipäätään kaikissa leipomotuotteissa. Lista on pitkä ja tuotteiden määrä tuntuu vuosi vuodelta vain pitenevän. Suomessa ei ole vaivauduttu edes miettimään näiden verisuonia tukkivien rasvojen kieltämistä, kuten on tehty ainakin Tanskassa ja muutamissa USA:n osavaltioissa. Päinvastoin meillä "ravitsemusasiantuntijat" jaarittelevat kuin automaatit pehmeistä rasvoista, ja tarkoittavat sillä margariinia!!!
Miksi transrasvoja käytetään?


Kasvirasvateollisuus pyrkii kovettamaan kasviöljyt, jotta kasvirasvapohjaisia tuotteita voidaan myydä ei-nestemäisinä ja pidempään säilyvinä. Tällöin tuotteiden logistiikka- ja varastointikustannukset pienevät oleellisesti ja teollisuus käärii tästä sievoiset voitot. Hinnan tästä säilyvyydestä maksavat kuluttajat. Terveydellään.

http://www.ttl.fi/ova/heksaani.pdf

http://www.ttl.fi/ova/fosforih.pdf

http://www.aocs.org/Resources/content.cfm?ItemNumber=1011

http://www.ilsi.org/Europe/Documents/E2009MCPD-7.pdf

http://www.drsarma.in/files/medicine/Lipids%20Metabolic%20syndrome/Trans%20fats.pdf


http://www.flickr.com/photos/heypaul/2288311/

104 kommenttia:

 1. Ei he-tti, totuushan on sis paljon järkyttävämpi kuin osasin oikeesti kuvitella. Itse olen ajatellut olevani jo valmiiksi aika tietoinen näistä jutuista, mutta tämä kyllä järkyttää. Karmeaa sontaa syötetään ihmisilla ja vielä terveystotteena!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuus on todellakin karmea. Järkyttävintä asiassa on "ravitsemusasiantuntijoiden" jatkuva margariinien lobbaaminen. Heidän on pakko olla tietoisia asioista joista yläpuolella kerroin, silti ihmisten myrkytys jatkuu vuodesta toiseen. Meinaa käämi kuumentua joka kerran kun kuulen sanat "pehmeä rasva".

   Poista
  2. Itse luin Antti Heikkilän kirjan aiheeseen liittyen joskus 10 vuotta sitten, jokohan alkais olla aika kypsä siihen että tos asias nostettais "kissa pöydälle"...suomen meininki tuntien ei mitään tapahdu, ja suomihan ei ole korruptoitunut?? LOL

   Poista
  3. Itsekin ihmettelen miten asiasta ei nouse mediassa suurempaa meteliä. Kyse ei välttämättä ole niinkään korruptiosta vaan toimittajien ammattitaidottomuudesta. Lisäksi, rasvatotuus taitaa olla yksinkertaisesti liian karmea, on paljon helpompaa ajatella että esim. tässä kirjoituksessa olevat asiat eivät ole totta. Valitettavasti ne kuitenkin ovat.

   Poista
  4. @median vahtikoira, seuraappa rahaa, siitä saat selvyyden miksi mediassa ei ole puoliakaan asioista. Media kuten iltalehti, iltasanomat, hs yms muut "suositut" mediat ovat yhden tahon hallitsemia ja se taho on valtio. Kiteytän vielä; Media = Manipulaatio jolla saadaan ihminen keskittymään aivan vääriin asioihin.

   Poista
  5. Miten ihmeessä muka valtio hallitsee kaupallisia lehtiä??!!
   Eihän valtiolla tietääkseni ole niissä mitään omistusosuutta. Anonyymi on mielestäni tässä aivan hakoteillä.

   Eläkemummo

   Poista
  6. Tämä asia tuli näköjään esille taas,sillä 60-luvulla se tuli esille kun selvisi että esim. kissanraatoja käytettiin margariinin valmistuksessa, puhumattakaan muista raadoista? Mutta ihmisen mieli näköjään on sellainen että asiat vaan pakkaa unohtumaan

   Poista
  7. Kaikkea voi nauttia kohtuudella silloin tällöin,paitsi ehkäpä heroiinia,jonka koukku on melko varma. Elämästä ei tietääkseni ole kukaan selvinnyt hengissä.

   Tässä valossa näen ihan hössöttämisenä sen,laittaako ihminen leivälleen voita vai margariinia...Jos nyt kuitenkin terveellisyydestä vouhkataan,niin annetaan palaa :Enemmän esim. on merkitystä sillä,millaiselle leivälle rasvaa laitat(täysjyvä,ruis,vehnä -mikä mahtais olla huonoin leipävaihtoehto noista...) ja mitä muuta lisäät leivän päälle? Ja kuinka paljon...

   Kinkut,juustot,meetwurstit,kalkkunaleike,broilerleike,kurkku,tomaatti,salaatti,paprika,-> voi pohtia tykönään,mitä näistä voi syödä leivän päällä ihan hitosti AINA, ilman et siitä on seurauksena vuodessa 10 ylim. kiloa. Muita noista esimerkeistä pitäis käyttää sillain,että syö leivän täytteellä eikä täytteen leivällä.

   Sitten tää nykyajan liikkumattomuus. Käydään kerran viikossa pyörittään persettä jossain muotijumpassa,mut lähikauppaankin mennään aina autolla vaikkei ostettais ku litra maitoa,hissillä aina ylös,ei rappusia voi käyttää,ne ovat taloissa koristeena...

   Lopuksi genetiikka ja ympäristötekijät;vaikka elämäntavat ja ravinto olisivat kuinka terveellisiä tahansa, nuo kaksi ensin mainittua asiaa voivat kuolemaan johtavan sairauden aiheuttaa joka tapauksessa.
   Onnettomuudet karsivat meitä myös pois täältä kuljeksimasta.

   Niinpä itse ainakin pyrin nauttimaan jokaisesta päivästäni (enkä muuten ole mikään läski silti), syön ja juon mitä tykkään,mutta kohtuudella. (Paitsi joskus kännit vedän). Syön vaihdellen leivän päällä Flooraa, Oivariinia tai jotain valkosipulituorejuustoa.

   Jos/kun syöpään sairastun,veikkaan että se johtuu muista asioista kuin mitä rasvaa olen leipäni päälle laittanut.

   Poista
  8. Itse en usko yhtään mihinkään media syöttää oli kyse ruuasta tai jostain muusta. Tätä tellusta hallitsee lääke- ja elintarviketeollisuus! Jonka juoksupoikia valitaan mm. kongresseihin ja eduskuntaan muutaman vuoden välein. Kaiken tarkoitus on lisätä orjuutta! Sehän ei ole mihinkään siitä muuttunut. Suomessakin se on korrurption alla ja ovelasti sumutetaan ihmisiä!

   Poista
  9. ^^Anonyymi (29.tammikuuta2013, 17.50) puhuu asiaa! oon aiva samaa mieltä eli eipä yleisin kuolinsyy tai sairauden aiheuttaja taida olla margariini vaan muut(kin) elämäntavat, perinnölliset taipumukset ja ympäristövaikutukset!!! Itse en käytä leivällä mitään levitettä, koska ne on kaikki yhtä pahanmakuisia, mutta uskon, että ne jotka niitä käyttää nii käyttää kohtuudella sitä mistä itse tykkää, eikä murehdi asiaa sen enempää ja eiköhän ne selviä tässä elämässä aiva samalla lailla ku ihmiset aina ennenki. (ja tosiasiassa ihmisten elinikä pidentyy jatkuvasti, vaikka markkinoilla sitte olis minkälaisia margariinejä!)

   Poista
  10. RAHOITUSJÄRJESTELMÄ JASON RAYMOND OF FINANCE CIRCLE LOAN INC: n avusta (fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622) ..

   Olen Nathan Davidson liikemies, joka pystyi elvyttämään kuolevan liiketoimintaansa jumalallisen lainanantajan avulla, joka tunnetaan Jason Raymondin rahoittajana CIRCLE INC: n toimitusjohtajana. Olen asunut 1542 Main St, Buffalo, NY. aloittaa liiketoiminta, ratkaista velkasi, laajentaa nykyistä, tarvitset rahaa ostaa tarvikkeita. Onko sinulla ollut ongelma yrittää saada hyvää luottojärjestelyä, haluan sinun tietävän, että RAHOITUSRYHMÄ INC on oikea paikka ratkaista kaikki taloudellinen ongelma, koska olen elävä todistus ja en voi vain pitää sitä itselleni kun muut etsivät tapaa saada taloudellisesti nostettua .. Haluan, että kaikki ottaisit yhteyden tähän jumaliseen lainanantajaan muiden yksityiskohtien tietojen avulla, jotta voimme osallistua tähän hienoon tilaisuuteen Sähköposti: fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622


   Poista
  11. Kun olin suhteessa Wilsonin seitsemään vuoteen, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin häntä takaisin niin paljon rakkauden tähden, että minulla oli hänelle, pyydin häntä kaikesta Lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani jollekin verkossa ja hän ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeinkirjoittajan käyttöön, joka auttaisi minua heittämään loitsun, jotta voisin tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei usko oikeuteen, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, Tarkoitin oikeinkirjoittajaa nimeltä tohtori AKHERE ja lähetän hänelle sähköpostia, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivä, se oli noin kuusitoista. Minun ex kutsui minua, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänen luokseen, niin aloimme yhdessä elää yhdessä onnellisina. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan todellinen ja voimakas oikeinkirjoittaja, joka auttoi minua omalla ongelmallani ja kuka eroaa kaikki fake niistä siellä. Jokainen tarvitsisi oikeinkirjoittajan apua, hänen sähköpostiosoitteensa: AKHERETEMPLE@gmail.com
   tai
   soita / whatsapp: +2349057261346 voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa. Ota yhteyttä nyt kaikkiin ongelmiin
   AKHERETEMPLE@gmail.com
   tai
   soita / WhatsApp: +2349057261346

   Poista
  12. Kun olin suhteessa Wilsonin seitsemään vuoteen, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin häntä takaisin niin paljon rakkauden tähden, että minulla oli hänelle, pyydin häntä kaikesta Lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani jollekin verkossa ja hän ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeinkirjoittajan käyttöön, joka auttaisi minua heittämään loitsun, jotta voisin tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei usko oikeuteen, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, Tarkoitin oikeinkirjoittajaa nimeltä tohtori AKHERE ja lähetän hänelle sähköpostia, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivä, se oli noin kuusitoista. Minun ex kutsui minua, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänen luokseen, niin aloimme yhdessä elää yhdessä onnellisina. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan todellinen ja voimakas oikeinkirjoittaja, joka auttoi minua omalla ongelmallani ja kuka eroaa kaikki fake niistä siellä. Jokainen tarvitsisi oikeinkirjoittajan apua, hänen sähköpostiosoitteensa: AKHERETEMPLE@gmail.com
   tai
   soita / whatsapp: +2349057261346 voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa. Ota yhteyttä nyt kaikkiin ongelmiin
   AKHERETEMPLE@gmail.com
   tai
   soita / WhatsApp: +2349057261346

   Poista
 2. Minä ihmettelen, että THL:n virkamiesten riippumattomuutta ei kyseenalaistetta. Miten Puska voi nostaa Raision tehtailta konsulttipalkkioita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kyseenalaistettu esim alkoholipoliittisessa keskustelussa: Puska on vaatii maitokaupoissa myytävän oluen laimentamista ja muiden viemistä Alkoon, jonka hallituksen varapuheenjohtajana hän istuu.

   Mutta tällä ei kuulemma ole mitään tekemistä asian kanssa. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt...

   Poista
 3. Tänään apteekissa käydessäni ajattelin just kuinka hyvää bisnestä se on! Aina on jonoa, vaikka naapurissakin olisi apteekki, siellä kans!

  VastaaPoista
 4. ihan pitää kysyä tässä asiasta enempää tietämättä että mitä sitten olisi turvallista silpaista leivän päälle? usein jätän kaikki levitteet kokonaan pois noiden epäterveellisyys asioiden vuoksi, mutta aika kuivaahan se ruisleipä on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laita voita vaan, sitä on syöty iät ajat ympäriinsä.

   Poista
  2. Meillä käytetään oliiviöljystä, suolasta ja puristetusta valkosipulista tehtyä öljyä. Rakenne on vähän hankalampi, mutta maistuu...

   Poista
  3. Jos öljy tuntuu hankalalta, voi sen sekaan soseuttaa esim. keitettyjä kikherneitä. Pirun hyvää. Syön pääosin leivänpäällä hummusta, jonka ainesosina ovat kikherne, kylmäpuristettu oliiviöljy, suola, valkosipuli, maapähkinä, hampunsiemen, vähän rusinoita, vettä ja mausteita (esim. vuohenputki, mustapippuri jne.). Nää kaikki vaan tehosekoittimeen sekaisin. Ensin laitan kaikki muut paitsi öljyn tehosekoittimen kulhoon, sitten kaadan öljyä puoleen väliin muita aineksia ja vettä sen verran, että nesteen pinta nousee jonkun verran muiden ainesten yläpuolelle. Sitten vaan tehis käyntiin :) Nestettä lisätään tarpeen mukaan...

   Poista
  4. Itse en enää syö juurikaan leipää, mutta aikoinaan tein itse margariinia laittamalla tehosekoittimeen (hetken aikaa huoneenlämmössä ollutta) voita ja kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä, oli muuten hyvää ja ilman lisäaineita.

   Sekoitussuhdetta en enää muista, selvinnee kokeilemalla.

   Poista
  5. 1 osa kylmäpuristettua luomurypsi- tai luomuoliiviöljyä, 1 osa kiehautettua vettä, 1 osa vesihauteessa pehmitettyä luomuvoita. Sekoitetaan tasaiseksi vispilällä, jäähdytetään. Jähmettyy jääkaapissa pehmeästi levittyväksi kevytlevitteeksi.

   Mukaan voi sekoitusvaiheessa lisätä esim. ruohosipulia, persiljaa tms. tai korvata osan öljystä esim. öljyyn säilöttyjen valkosipulien tai "aurinkokuivattujen" tomaattien (lisäaineettomalla) öljyliemellä. Tällaisella kevytlevitteellä on tosin haittavaikutus: sitä tulee hotkittua paljon enemmän kuin mitään muuta levitettä, koska se on niin maukasta!

   Poista
  6. entäpä jos kokeilisitte Voita ja läskiä ruokaan mummu eli himpan yli 100 ja sisaruksista kaikki yli 90 ja salettiin söi suolaa rasvaa ja perunoita vitun kevyt levitteet tehkää töitä niin on vara syödä mitä tykkää

   Poista
  7. Luin myös jonkun kirjan jossa näistä oli juttua. Siinä oli ohje terveelliselle leipälevitteeelle, eli "elävälle rasvalle". 1dl kylmäpuristettua öljyä, 1dl jääkylmää vettä ja 100 grammaa pehmeää voita. Vatkaimella sekaisin ja vähäksi aikaa jääkappiin. Minä olen kehitellyt siitä eri versioita mausteilla ja yrteillä. Valkosipulivoita pala joukoon ja ripaus yrttisuolaa.. yms. Paistamiseen ja leipomiseen oikeata voita tai em. öljyä kohtuudella.

   Poista
  8. Vaihteluksi: kypsää avokadoa leivälle. Säilytä halkaistu avokado kelmun sis. jääkaapissa, säilyy 1-3 vrk, vähän riippuen kypsyysasteesta. Pieni tummuminen ei haitallista.

   Poista
  9. Voi ja merisuolalla maustettuna.

   Poista
  10. Kyllä tähän pölinään menee ikä ja terveys ja lopu aika jonkinlaaisen levitteen tekoon,kun sataa eri yrttiä siihen tarvitaan ,höpö höpö.

   Poista
 5. Jos öljy tuntuu hankalalta, voi sen sekaan soseuttaa esim. keitettyjä kikherneitä. Pirun hyvää. Syön pääosin leivänpäällä hummusta, jonka ainesosina ovat kikherne, kylmäpuristettu oliiviöljy, suola, valkosipuli, maapähkinä, hampunsiemen, vähän rusinoita, vettä ja mausteita (esim. vuohenputki, mustapippuri jne.). Nää kaikki vaan tehosekoittimeen sekaisin. Ensin laitan kaikki muut paitsi öljyn tehosekoittimen kulhoon, sitten kaadan öljyä puoleen väliin muita aineksia ja vettä sen verran, että nesteen pinta nousee jonkun verran muiden ainesten yläpuolelle. Sitten vaan tehis käyntiin :) Nestettä lisätään tarpeen mukaan...

  VastaaPoista
 6. Voista,öljystä ja vedestä voi valmistaa margariinin ilman lisäaineita.

  VastaaPoista
 7. No LOL. Aika ylläri, että täysin epäterveellisen (ja sekopäisen) Antti Heikkilän (joka ei ole yhtään vähempää pihalla) lobbaaman karppaamisbuumin laantuessa "oikeana totuutena" esitetään taas harhaisia ja (huume)houruisia päätelmiä margariinin epäterveellisyydestä ja voin terveellisyydestä ("no kun Antti sanoo, että voi on terveellistä ja kevyet rasvat on epäterveellisiä"). Sopii kyllä vi**n hyvin nyky-yhteiskuntaan "Yhyy margariini ei ole niin hyvää kuin voi, kyllä mun on saatava syödä voita. Yhyy" Median vahtikoira veti juuri tällä artikkelillaan pohjat. Kiitos. Oli hyvää luettavaa......NOT!!!! :D :D :D :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikella kunnioituksella parahin Anonyymi, Olli on kyllä ihan oikeassa margariinin epäterveellisyyden suhteen, mutta nykyisin käytetään hieman erilaista valmistustapaa. Poimin tähän kirjastani "PaRas ruokavalio" (Atar, 2011) suomalaisen margariinitehtaan selvityksen, miten he valmistavat margariinia.

   Margariinin valmistusprosessi

   Minua kiinnosti siinä määrin margariinin valmistus, että pyysin Bunge Finlandin (entinen Raision margariiniliiketoiminta) elintarvikekemistejä kertomaan seikkaperäisesti miten heillä margariinia valmistetaan.

   Tässä margariinin valmistusprosessi siinä muodossa kuin se on käytössä Bungen tehtailla. Teksti on siinä muodossa kuin se minulle toimitettiin.

   Bunge Finland Oy käyttää margariinien ja levitteiden raaka-aineena kasviöljyjä ja -rasvoja. Prosessissa ei käytetä kovetusta (= vetykäsittely). Ennen margariinin valmistusta öljyistä puhdistetaan voimakasta makua ja hajua aiheuttavat yhdisteet. Puhdistettu, miedon makuinen ja tuoksuinen öljy säilyy puhdistamatonta paremmin.

   Öljyistä ja rasvoista poistetaan haju- ja makutekijöitä puhallusprosessissa, jossa öljyt ja rasvat höyrytislataan. Rasva saatetaan yli 200 °C lämpötilaan vakuumissa (tyhjiössä) ja sen joukkoon ohjataan höyryä. Rasvan joukossa olevat haihtuvat maku- ja hajuyhdisteet tarttuvat höyryyn ja poistuvat sen mukana. Poistoon ei käytetä mitään kemikaaleja. Puhdistus ei vaikuta öljyjen rasvahappokoostumukseen ja esimerkiksi tokoferolit (E-vitamiini) säilyvät hyvin.

   Margariineissa käytetään kasviöljyjen rinnalla pieni määrä kasvirasvoja. Kasvirasvoilla vaikutetaan tuotteen rakenteeseen. Pelkällä kasviöljyllä ei saada aikaiseksi levitettävää rakennetta. Rasvaseos koostetaan sekä terveellisyys että tuotteen käyttöominaisuudet huomioiden. Rasvaseos on pääosin rypsiöljyä, jolloin margariinin rasvakoostumus säilyy hyvänä. Kasvirasvoja käytetään vain sen verran, että rakenne saadaan halutun laiseksi.

   Rasvaseokseen lisätään emulgointiaineet ja suositusten mukainen määrä A- ja D-vitamiinia. Emulgointiaineina käytetään yleisesti lesitiinejä, jotka on eristetty soijasta tai rypsistä. Käytössä on myös kasvirasvojen mono- ja diglyseridejä (E471). Emulgointiaineet edistävät tuotteen rakenteen pysyvyyttä. Tuotteen rakennetta muokataan luonnostaan kovilla kasvirasvoilla, joita ovat mm. palmu- ja kookosöljy.

   Palmuöljyä käytetään suussa sulavuuden saamiseksi halutunlaiseksi. Bunge kuuluu RSPO:iin (Round table of Sustainable Palm Oil), eli ovat osaltaan tukemassa kestävän kehityksen palmun käyttöä.

   Margariinin ns. vesiosan raaka-aineet (vesi, suola, happamuudensäätöaineet, mahdolliset aromit sekä maitojauhe/maitoproteiini/piimä) sekoitetaan keskenään. Vesiosa lisätään rasvaseokseen hitaasti, jolloin vesipisarat leviävät rasvan joukkoon. Näin muodostuu emulsio. Tavoitteena on, että vesipisaran koko on erittäin pieni, jolloin saavutetaan vahva rakenne.

   Tämän jälkeen seos pastöroidaan, jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu. Myös raaka-aineiden valinnalla on tärkeä osuus mikrobiologisessa laadussa. Pastöroinnin jälkeen tuote jäähdytetään takaisin noin 40-45 °C lämpötilaan, jossa kaikki rasva on vielä sulaa.

   Margariini kiteytetään ja vaivataan, jolloin tuote saa lopullisen muotonsa. Kiteytyksen periaatteena on, että tuotetta jäähdytetään ja samalla sitä sekoitetaan voimakkaasti. Tällöin rasva alkaa muuttua nestemäisestä kiinteäksi ja sekoituksella varmistetaan se, että muodostuvista rasvakiteistä tulee niin pieniä, ettei niitä voida havaita suussa. Kiteytyksen jälkeen tuotetta vaivataan vielä, jotta varmistetaan tuotteen hyvä levitettävyys.

   Jatkuu...

   Poista
  2. Jatkuu...
   Jotta margariinin rakenteesta tulee tasaista, ts. sen kiderakenne on todella pieni, pitää kiteytyminen suorittaa nopeasti. Kiteyttäminen eli olomuodon saattaminen nestemäisestä kiinteäksi tapahtuu jäähdyttäjissä. Jäähdyttäjissä margariiniemulsio kulkee kylmissä putkissa ja näin rasvaan muodostuu kiteitä. Ko. putkissa on sekoittajat, jotta kylmä pinta vaikuttaa koko emulsiomassaan. Koska vesi on emulsiossa rasvan ympäröimänä todella pieninä pisaroina, jää se rasvan kiteytyessä kiderakenteen ympäröimäksi. Vesi ei siis jäädy, koska emulsion lämpötila ei käy koskaan lähellä 0 °C.

   Samalla periaatteella, eli nopealla jäähdyttämisellä ja sekoituksella saadaan jäätelön tasainen rakenne aikaan. Jos jäätelö on kiteytynyt väärin, kaikki voivat tuntea sen epätasaisena rakenteena. Hitaassa jäähdytyksessä rasvassa (margariini) tai kermassa (jäätelö) muodostuu suuria kiteitä, jotka tuntuvat suussa epätasaisuutena.

   Rypsiöljyn puristaminen tapahtuu ns. lämminpuristuksella, eli rypsin siementä lämmitetään ennen puristamista, jolloin siemenestä saadaan suurempi määrä öljyä irti. Kylmäpuristuksessa siementä ei lämmitetä ja siksi saanto on heikompi.

   Heksaania käytetään puristekakkuun jääneen öljyn uuttamiseen, näin siemenestä saadaan vieläkin enemmän öljyä talteen. Bunge Finland käyttää ainakin toistaiseksi lämminpuristettua rypsiöljyä. Käytössä ei ole uutettua rypsiöljyä.

   Tuotannossa käytetään vaihtoesteröityjä rasvoja. Vaihtoesteröidyissä rasvoissa alkuperäisten rasvojen ja öljyjen kaksoissidokset on tallella. Rasvahapon luonnollista rakennetta ei muuteta kuten kovettamisessa, joten rasvahappo säilyttää ravitsemuksellisesti terveellisen muotonsa.

   Aikanaan kritisoidusta vetykäsittelystä luopumisen yhtenä syynä oli teknologian kehitys, eli sulavuudeltaan samankaltaisia rasvoja voitiin valmistaa muutenkin kuin kovettamalla. Kovettamisprosessiin liittyivät myös transrasvahapot, joita muodostui osittain kovetuksen yhteydessä (eli kun prosessia ei saatettu loppuun saakka, ts. rasvan tyydyttymättömiä rasvahappoja haluttiin säilyttää).

   Transrasvahappojen on todettu olevan ravitsemuksellisesti epäterveellisempiä kuin tyydyttyneiden. Transrasvahappoja ei muodostu rasvan loppuun asti kovettamisessa, jolloin tyydyttymättömistä rasvoista saadaan täysin tyydyttyneitä ja lopputuotteen ravitsemuksellinen laatu vastaa tyydyttyneen rasvan ravitsemuksellista laatua.

   Kovetuskäsittelystä luovuttiin siis sekä teknologisista että ravitsemuksellisista syistä. Nykyään Bungen tuotteet eivät sisällä transrasvahappoja.

   Hyväksytty omavalvontasuunnitelma ja laatu- ja ympäristöjärjestelmät takaavat sen, että margariininvalmistus on kaikin tavoin elintarvikkeille soveltuva prosessi ja tuotteet ovat mikrobiologiselta laadultaan, ravitsemuksellisesti ja käyttöominaisuuksiltaan turvallisia ja terveellisiä.

   Poista
  3. Kiitos erinomaisesta selvennöksestä!

   Poista
  4. "Rasva saatetaan yli 200 °C lämpötilaan vakuumissa... ei vaikuta öljyjen rasvahappokoostumukseen..."

   Tätä on ihan oikeasti vaikea uskoa. Ettäkö oikeasti kaksoissidokset eivät yhtään purkautuisi noin korkeassa lämpötilassa?? Mutta kai se on uskottava kun niin sanotaan.

   Christer, et saanut kemistiltä mitään lähdeviitettä tuohon seikkaan, siis tutkimusta missä asia olisi todennettu?? Jos sellainen löytyy, sitten uskon.

   Poista
 8. No LOL taas :D Aika ylläri, että tekstin lopussa löytyy kivasti viitteitä artikkelissa mainittujen aineiden vaarallisuudesta, mutta ei yhtään viitettä oikeasti tieteelliseen tutkimukseen, jossa kerrottaisiin, että juuri näin se margariinin valmistus menee ja juuri tällaisia juttuja siinä tapahtuu. Muistuu mieleeni eräs kaverini, joka tiesi kertoa, että hammastahna on vaarallista, koska teknillisen yliopiston kemiassa oli opetettu, että fluori on vaarallista. LOL LOL LOL LOL LOL LOL. Toivoisin tieteellisiä tutkimuksia. En mitään v**un nettikirjoituksia vaan ihan oikeita JOURNALartikkeleita aiheesta. Jos ei löydy, niin LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL Argh ja LOL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niitä tutkimuksia löytyy vaikka kuinka jos vain on kiinnostusta vähän etsiä, kukaan tuskin on kiinnostunut niitä toisen nokan eteen tuomaan. Kyse on vain siitä ettet itse ole kiinnostunut asiasta niin paljon että ottaisit asiasta selvää, joka ei muuten paljoa vaadi! Ennen kuin ei ole itse viitsinyt nähdä minkäänlaista vaivaa asian eteen, ei kannata esittää tyhmää :)

   Poista
  2. Kiitos kommenteista! Kun tuntuu olevan tuo sana hallussa, niin sinähän voisit itse kirjoittaa (tieteellisen!) artikkelin aiheesta lähdeviitteineen, siinä voit sitten osoittaa tekstini väitteet vääriksi. Perusta vaikka oma blogi ja laita linkki tänne. Tai lähetä mulle, jos se on hyvä niin julkaisen sen.

   P.S Vinkki: hieman syvällisempiä perusteluita toivoisin tulevaan juttuusi kuin kirjainrypäs LOL. Niin ja kun nämä "tiedehommelit" kerran kiinnostaa, lue myös juttuni "Se on tutkittu kaksoissokkokokeella, se on siis totuus!" Vai onko?

   http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/05/se-on-tutkittu-kaksoissokkokokeella-se.html

   Voi muuten sitä lukiessa teikäläisen LOL-automaatti räjähtää...

   Poista
  3. Siis haluat "tieteelliseen tutkimukseen, jossa kerrottaisiin, että juuri näin se margariinin valmistus menee".
   -kuules, kun tieteellistä tutkimusta kun ei tehdä niin, että vain kuvaillaan jotain tuotantoprosessia. Tieteellisessä tutkimuksessa täytyy olla jokin hypoteesi, jota testataan tutkimusasetelmalla ja asetelma riippuu siitä mitä tutkitaan. Ei kannata puhua tieteestä jos ei tiedä mitä tiede on.

   Poista
  4. jatkoa edelliseen:
   kommentti siis on tarkoitettu edellä kirjoittaneelle anonyymille eikä vahtikoiralle ja lainauksessani painovirhe, pitää olla "tieteellisen tutkimuksen, jossa kerrottaisiin..."

   Poista
  5. Yhdyn kyllä kirjoittelijaan, joka näytti huvittuneen kirjoituksen sisällöstä äärimmäisen paljon.

   "Kyllähän niitä tutkimuksia löytyy vaikka kuinka jos vain on kiinnostusta vähän etsiä, kukaan tuskin on kiinnostunut niitä toisen nokan eteen tuomaan. Kyse on vain siitä ettet itse ole kiinnostunut asiasta niin paljon että ottaisit asiasta selvää, joka ei muuten paljoa vaadi! Ennen kuin ei ole itse viitsinyt nähdä minkäänlaista vaivaa asian eteen, ei kannata esittää tyhmää :)" Itsekin kokeilin etsiä google scholaria ja kahden eri yliopiston tietokantaa hyödyntäen ja ei kyllä löytynyt. Sitä paitsi teksti ilman niitä viittauksia on täysin arvoton. Ei tietenkään ole lukijan vastuulla lähteä etsimään lähteitä arvottomien tekstien tueksi.

   "Siis haluat "tieteelliseen tutkimukseen, jossa kerrottaisiin, että juuri näin se margariinin valmistus menee" Lukivaikeuksia? Kommentissa sanotaan: "juuri näin se margariinin valmistus menee ja juuri tällaisia juttuja siinä tapahtuu." Eli tieteellinen tutkimus siitä, että millaisia sivutuotteita margariinin valmistuksen eri vaiheissa syntyy (ja vielä mielellään siitä, että miten ne sitten YHDESSÄ nautittuna vaikuttavat elimistöön).

   Nämä valtamediaa kritisoivat blogit ovat yleensäkin ottaen pääsääntöisesti hupaisia. Siksi näitä onkin hauska lukea ja naureskelle niille ihmisille, jotka elävät sellaisessa harhakuvitelmassa, että vaihtoehtomedia olisi jotenkin luotettavampi (rajattuine resursseineen) kuin suuret mediakonsernit.

   Erityisesti karppaamisen ympäriltä löytyy aivan jatkuvasti huvittavia kirjoituksia siitä kuinka kaikki maailman ravintoekspertit yrittävät vain kusettaa kevyttuotteillaan. Paras kommentti mitä aiheeseen liittyen olen nähnyt käsitteli sitä kuinka "ravintoympyrä on täysin epäonnistunut, eikö se näy jo sydän ja verisuonisairauksien ja muiden tautien määrässä". Kuinka moni voi rehellisellä naamalla sanoa syöneensä kyseisten suositusten mukaisesti? En minä ainakaan. Mutta se ei ole syy kääntää ruokavaliota 180 astetta ympäri vaan siinä olisi syy ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa skarpata. Älä karppaa vaan skarppaa!

   Poista
  6. Niin. Mua taas huvittaa nämä Besserwisserit jotka sujuvasti haukkuvat kaiken lukemansa mutta eivät itse kykene esittämään mitään perusteluja pilkalleen, eivätkä ylipäätään näytä tajuavan itse aiheesta höykäsen pöläystä.

   Tiedoksi: "LOL" ja "foliohattu" eivät ole perusteluja. Kirjoittaja (siis tämä Median vahtikoira) ei omien havaintojeni perusteella puhu karppauksesta tai voista tai Antti Heikkilästä yms. tekstissä mitään, kertoo vain miten margariinia (ja kasviöljyjä) valmistetaan. Se on kai sitten jokaisen oma asia uskooko vai ei.

   Etsikää itse niitä "tieteellisiä tutkimuksia", jos niitä ei ole, miten voitte vaatia että jutun kirjoittaja niitä olisi jostain taikonut? Margariinin valmistus menetelmät eivät ole mitään valtionsalaisuuksia, aiheesta on kirjoitettu kirjojakin. Muualta aiemmin lukemani perusteella Median vahtikoiran teksti aiheesta on varsin asiallinen.

   Poista
  7. "miten voitte vaatia että jutun kirjoittaja niitä olisi jostain taikonut" No juuri niin. Jos ei kirjoituksilleen löydä tieteellisiä perusteita, niin kirjoitukset kannattaisi jättää kirjoittamatta.

   Poista
  8. Heh, taas on näköjään besserwisserillä luetun ymmärtämis vaikeuksia. Joku sanoikin jossain että asiallinen keskustelu menee melko mahdottomaksi jos toinen osapuoli on huomattavasti tyhmempi.

   Yritetään silti vielä kerran, eli kertaus: "tieteellistä tutkimusta ei tehdä niin, että vain kuvaillaan jotain tuotantoprosessia. Tieteellisessä tutkimuksessa täytyy olla jokin hypoteesi, jota testataan tutkimusasetelmalla ja asetelma riippuu siitä mitä tutkitaan. Ei kannata puhua tieteestä jos ei tiedä mitä tiede on."

   Eli margariinin valmistusprosessista et tule koskaan näkemään tieteellistä tutkimusta! Näin ollen, ilmeisesti mielestäsi kukaan ei saisi koskaan kirjoittaa asiasta mitään?

   No, onneksi vielä toistaiseksi jokainen saa päättää itse mitä kirjoittaa, kyselemättä lupaa pseudoskeptikoilta.

   P.S Huvittavinta on että kyseisessä jutussa on hyvinkin asiallisesti linkitetty tutkumustuloksiin. Jos ei sisäluku- ja kielitaito riitä, kannattaisi ehkä pyöriä pätemässä muilla areenoilla.

   Poista
  9. Tuolta löytyy erittäin asiallinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli pseudoskeptisyydestä jota Suomessa kritisoidaan aivan liian vähän:

   http://mypages.sunpoint.net/~raimonikula/skepsis/

   "Amerikassa hyvin kauan sitten pantiin merkille CSICOP:in (Amerikan Skepsis) piirissä ilmennyt uskovaisuus. Kovan luokan CSICOP:ilainen lähenee ihmistyyppinä fanaattista ja vääristynyttä dogmaatikkoa tai herätyksen saanutta hihhulia, joka käyttää mielensä keinoja automatisoituun tapaan pudotella vähätteleviä, pilkkaavia tai herjaavia lausuntoja kaikesta, mikä herättää ärtymystä (siis emotionaalisia reaktioita). Suomessa on tästä mallista tarkkoja kopioita. Tieteellisyys merkitsee sitä, että tämä pilkka ja ymmärtämättömyys voidaan kääräistä tieteispaketilta näyttävään ulkoasuun. Tosiuskovainen on silmälaput päällä kulkeva sokea, joka aistii vain sen kapean väylän, jota pitkin voi turvallisesti liikkua koska siitä häntä on opetettu (niinpä niin, kulttuurimme antama kasvatus...) kerran menemään...Kaikki muut väylät herättävät pelkoa ja torjuntaa ja niiden aktiiviseksi ilmaisuksi nousee suoranainen viha, joka tihkuu läpi erilaisiin sosiaalisiin instituutioihin ja käytänteisiin. Myös organisaation tasolla CSICOP:in uskovaisuus näkyy siinä, että järjestelmä on altis jatkuvalle lahkoutumiselle ja pirstoutumiselle kun ihmisiä poistuu pääjärjestöjen piiristä perustaakseen omansa ja saadakseen oman sanomansa läpi. Myöskään henkilökohtaiset skismat eivät ole harvinaisia."

   Linkki löytyy myös "linkit"- sivulta "suositut tekstit"-osion alapuolelta. Siellä on muitakin linkkejä joita suosittelen lämpimästi.

   Poista
 9. No LOL vielä edelleen :D Nyt menee jo överiksi :D :D :D Ai Median vahtikoira seuraa blogeja kuten "Ilmastonmuutos - maailman suurin huijaus", jonka viimeisessä blogauksessa kerrotaan kuinka maailma jäähtyy eikä lämpenee kertoo NASA. NASA!!! Ihan oikeasti. Ai kun kaikki tietolähteet hylätään, niin totaalisesta USAn hallituksen talutushihnassa toimiva NASA on pätevä tietolähde. Ei voi muuta sanoa kuin, että foliohattua vähän v**un syvälle päähän ja kohti uusia sekoiluja. Kohta varmaan kerrotaan kuinka Rovaniemellä on ihan oikeasti...siis ihan oikeasti!!!...nähty UFO. Ihan vaan koska Rauni-Leena Luukanen sanoin niin :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, arvostan kovasti laadukasta argumentointiasi, tässä vielä muuta hyvä vastaväittämä joita voit tulevaisuudessa käyttää lisäämään uskottavuuttasi:

   - homo!!!1111
   - mutsis!
   - itte oot!

   Poista
 10. voi on hyvää aina oon sitä syäny ja ei oo tullu läskii tai syöpää ainakaa viel

  VastaaPoista
 11. Kiitos Christer Sundqvist valaisevasta selvennöksestä siihen kuinka ex-Raisio margariinejaan tuottaa. Mutta toki maailmassa on runsaasti muitakin margariinin valmistajia ja mene ja tiedä kuinka he tänä päivänä tuotteensa tuottavat. Paras vaihtoehto leipärasvaksi on ehdottomasti kotona tehty voi-kasviöljyseos. Ingman muuten ilmoittaa Ingmariini-rasiassa että kasviöljy on kovettamatonta, Valion Oivariinissa taas ei lue ollenkaan...mitähän mahtaa ensimmäisen osalta tarkoittaa käytännössä...hyvä vai paha?

  VastaaPoista
 12. "Median vahtikoira29. kesäkuuta 2012 19.43

  Kiitos kommenteista! Kun tuntuu olevan tuo sana hallussa, niin sinähän voisit itse kirjoittaa (tieteellisen!) artikkelin aiheesta lähdeviitteineen, siinä voit sitten osoittaa tekstini väitteet vääriksi. Perusta vaikka oma blogi ja laita linkki tänne. Tai lähetä mulle, jos se on hyvä niin julkaisen sen."

  Niinpä....surullistahan tämä on että asiaa _tutkineet_ pyytävät muita esittämään väitteensä vääriksi, itse kuitenkaan niitä esittämättä todeksi. Kritiikin vastaanottaminen ja ennen kaikkea kuunteleminenhan on kaiken a ja o. Edellisen anonyymin tavoin, itseänikin kiinnostaisi julkaisut, joissa on oikeasti jotain perää! Ja kiitos, mielellään niin että tulevat nokan eteen kannettuina. Ja pyri myöskin eduskuntaan muuttamaan näitä asioita! Mielelläni söisin myös säilöntä -ja lisäaineetonta ruokaa, mutta kun joka paikassa on jos jonkinnäköistä E-koodia, että tavallinen tallaaja ei ole niihin tarpeeksi perehtynyt välttääkseen niitä, eikä varsinkaan ole aikaa etsiä vastaavaa tuotetta ilman E:tä. Siellä isolla pallilla istuessasi voisit esittää E-koodien vähentämistä elintarvikkeissa. Ja muutenkin vaikuttaa (tai ainakin yrittää) asioihin. Ei nämä nettisivut maailmaa paranna..

  VastaaPoista
 13. Mutt... oma kokemukseni: olen 30 vuotta syönyt leivän päällä margariinia ja olen terve kuin pukki!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen 46v ja erittäin sairas,sairastuin terveestä keskellä yötä,monisairaksi,edes lääkärit ei tiedä mikä tää on,mut koska jo lapsena olin pyöreä,niin minulle tietysti alettiin heti syöttää margariineja,kevyt juustoja ym,en ole koskaan ollut pullan,keksien,makeisten perään,vain tavalisen ruuan,jota siis valmistettiin kevyt tuotteista ettei tytär lihoisi,no massa ei lähtenyt,olin terve 36 vuotta,mutta en ole enään,kolmessa kuukaudessa olinkin rollaattorikansaa 37vuotiaana,ennen sitä olin liikkuva ,toimiva ihminen,yhtäkkiä olinkin eläkeläinen,toisten autettava,margariinista leivottiin,tehtiin ruoka,moni asia on monen summa,jokainen meistä voi sairastua yks kaks,kesken unien,niinkuin minulle kävi,mutta ainakaan nää kevyt tuotteet ei autaneet mua,nyt syön voita ja aitoja tuotteita ja kas kummaa paino laskee,kolestrolit alhaalla,en koskaan parane,hautaan tää vien norm,nopeammin,kärsin lapsettomudesta,vaikken kyl sairastuttuani olisi itse enään edes pystynyt hoitamaan lastani. Ainakin sen voin sanoa että näkemällä hieman enemmän vaivaa,leipomalla itse aidoista tuotteista leivät,käyttää voita,eikö jo se et valiokin tuo aidot maidot myyntiin kerro että heilläkin on tietoa kevyt tuotteitten epäterveellisyydestä,tehkää ihmiset aitoja valintoja elämäs ja eläkää hyvä elämä,olkaa onnellisia,elämä on muutenkin lyhyt,miksi sitä lyhentää ja huonontaa,kun on tietoa paremasta,kelle sit mikäkin on se parempi,se margariini tai voi,mut tää oli mun tarina.

   Poista
  2. Valitsee aitoja tuotteita niin ei tarvitse koko elämää metsästää sekalaisia tutkimuksia. Tiede on on ihan kivaa, mutta valitettavasti tässä asiassa pitää uskoa omaan roppaaan ja sellaisiin, jotka ovat asioihin perehtyneet. Hakee sieltä sitten toimivimmat jutut. Tuo anonyymin kirjoitelu ei vaikuta kovin vakuuttavalta. Tässä asiassa ei tulla saamaan tieteelisiä tutkimuksia ihan vähään aikaan. Aino tapa on valita mihin uskoo ja toimia sen mukaan.

   Poista
 14. On avuliasta, jos omat perustelut vahvistetaan luotettavilla lähteillä, kuten tutkimuksilla. Siihen yksinkertaisuus sitten loppuukin. Tulisi tietää tutkimuksen rahoittajat ja taustavaikuttajat. Tulisi etsiä vastaavia tutkimuksia ja erilaisin tuloksinkin. Tämä käytännössä tarkoittaa, että bloggarilta vaaditaan likimain yliopiston kanditutkielmaa, ellei enemmän.

  Tuntuu, että usein kiivaimmat lähteiden vaatijat lopulta kaipaavat niitä vähiten.

  Kun ruoka on jokaisen henkilökohtainen asia, eivätkä blogikeskustelut ole "virallisia" väittelyitä, jää käytännön todistustaakka itse kunkin harteille oman innon mukaan. Tämä ei edelleenkään poista sitä, etteivätkö vakuuttavat lähteet olisi hieno asia.

  Joitakuita tosin mikään lähde ei koskaan vakuuta, koska auktoriteetit eivät ole niitä vahvistaneet. Sellaisia auktoriteettien kyseenalaistaminen ärsyttää suuresti: "Joku kuvittelee olevansa parempi." Toisaalta on hyvä koettaa suhteuttaa dramaattisia uutisia muihin asioihin. Itse syön voita ja pidän margariinia epäterveellisenä, mutten voi edes itseäni täydellisesti siitä vakuuttaa. Parempi kuitenkin arvioida vaihtoehdot ja valita toinen, mielestään varmempi. Elämä on valintoja epävarmojen vaihtoehtojen välillä.

  Itse suosittelen mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa. Minulle sopii erityisesti vireyssyistä vähähiilihydraattinen ruoka. Kovasti liikkuvalle suurempi hiilarimäärä voi hyvin olla varsin sopiva, vaikkei välttämätön (rasvalla voi korvata). VHH ei ole uusi vaan kivikautinen ruokavalio.

  Yhtä kaikki, ennemmin kuin ulkoa annettuja sääntöjä, kannattaa opetella seuraamaan omaa oloa ja parantaa sitä. Ihminen se kantaa itse vastuun kehostaan kärsimällä sen vaivoista virheellisten valintojen seurauksena. On ihmeellistä ja järkyttävääkin nähdä, kuinka dramaattisia eroja 90-vuotiaiden kunnossa on. Jatkuvat huonot ja hyvät valinnat kasautuvat toistensa perään. Valitkaa itse ja valitkaa oikein. Tehkää ylipäätään jokin tietoinen valinta sen sijaan, ettette tiedä, ettekä oikein valitsekaan mitään. Muuttakaa suuntaa tarvitessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheeseen VHH:

   Yle
   "Suomalaisten perimästä on saatu uutta tietoa. Suomalaiset ovat geeniperimältään omalaatuinen joukko. Suomalaiset erottuvat geenikartalla sekä keskieurooppalaisista että itäisistä naapureista."

   Laihdun ilman nälkää (Teos)
   "Esi-isämme olivat pitkään metsästäjä-keräilijöitä, jotka käyttivät ravintonaan kalaa ja riistaa runsaammin kuin viljoja. Viljan käyttö päivittäisessä ruokavaliossa on eräiden arvioiden mukaan ollut vähäistä 1800-luvulle asti. Tällä perusteella on esitetty, että suomalaisten geeniperimä ei, ainakaan täysin, vielä olisi täysin sopeutunut viljansyöntiin.

   Poista
 15. Kiitos kirjoituksestasi! Mielenkiintoista. Itse en ole tämän alan asiantuntija, mutta lääketieteen tutkimusta olen tehnyt viitisen vuotta.

  Kirjoitit myös kaksoissokkokokeesta, mutta en aivan tajunnut mikä tämän tyyppisessä kokeessa on huonoa tai epäilyttävää. Margariinin haittavaikutuksia tutkittaessa itse asiassa ei edes tarvita mitään kaksoissokkokoetta. Riittää vaan yksi simppeli pitkittäistutkimus/-asetelma, jossa ollaan tarkkailtu margariinin käyttöä pidemmän ajan kuluessa.

  Tällaista tutkimusta itse ainakin margariinista kaipaisin. Ehkäpä se on jo tehty? Tietoa luulisi löytyvän vaikkapa Pohjois-Karjala -aineistosta. PubMed tietokannasta voisi löytyä muutakin. Sitä nuo muutkin kirjoittajat omalla karulla tavallaan varmasti yrittivät kertoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiseen kommenttiisi, joka liittyi toiseen kirjoitukseeni kaksoissokkokokeista: niissä ei sinänsä ole mitään vikaa huomioni kohdistui enemmän siihen, että asiassa voi aina olla julkaisuharhaa.

   Juuri margariininkäyttötutkimuksista en tiedä, mutta koskien trans-rasvoja, niiden syd.verisuonitauteja lisäävä vaikutus on tiedemaailmassakin ymmärtääkseni jo laajalle hyväksytty totuus.

   Poista
 16. Tämähän ei tietysti ole kuin yhden ihmisen yksittäinen kokemus, mutta kerron silti. Olen viimeisen 8 vuotta pyrkinyt välttämään kaikkia käsiteltyjä rasvoja, käyttänyt vain kylmäpuristettuja öljyjä ja kp.kookosöljyä (voi ei sovi kun olen maitoallerginen). Tässä pari kk sitten mietin, että kun margariineissa ei enää ole transrasvoja, niin voisinpa kokeilla pitkästä aikaa Sinistä Flooraa (se kun sopii sen puolesta että on maidoton). Laitoin sitä parille leipäpalalle n. viikon ajan ja sain ensimmäistä kertaa elämässäni paiseen peräaukon suulle. Hetken mietin, että voiko se liittyä tähän leivänpäällysrasvaan, jatkoin kuitenkin muutaman päivän ja paise paheni. Sitten päätin lopettaa Floran ja paise alkoi laskea heti sen jälkeen (en siis ottanut mitään antibiootteja tai muuta). Olen looginen ihminen, enkä usko sattumaan, ja mitään muita muutoksia elämässäni ei tuolloin ollut kuin tuo Floora. Joten voin sanoa että kyllä nyt jäi loppuiäksi raffinoidut rasvat kaupan hyllylle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus käyttömäärään, pitää olla: laitoin parille leipäpalalle PÄIVÄSSÄ

   Poista
 17. huomasin muuten heti kun lopetin margariinien kanssa läträämisen ja aloitin voin syömisen, niin tuli sellaisia stondiksia että kyrpä yletti leukaan saakka. aina kun syön voita tulen hyvälle tuulelle.

  VastaaPoista
 18. Tällaiset on ihan hyviä ja mielenkiintoisia juttuja, mutta ne jää vähän vajaaksi, jos ei kerrota (konkreettisesti) millä ne huonot margariinit pitäisi sitten korvata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. etkö osaa lukea vai etkö ymmärrä lukemaasi... voilla ja öljyillä tietenkin .. :)

   Poista
  2. Miten olisi avokado ihan sellaisenaan? Mun mielestä se on ollut ihan loistava. Rakenne hyvä leivän päälle ja todella maukasta, maukkaampaa kuin margariinit. Ja hyvä valinta jos ei maitotuotteita voi käyttää.

   Ja muutenkin kun valintoja tekee, niin jos jättää elintarvikkeet hyllylle ja valitsee puhtaita raaka-aineita, niin silloin ei mene paljoa pieleen.

   Poista
 19. Olenkin kuullut tästä ja meillä syödään voita leivän päällä

  VastaaPoista
 20. Flooraa on vedetty kohta 40 vuotta, ja vielä ollaan hengissä... Eli ei ne kovin vaarallisia oo... :)

  VastaaPoista
 21. Hyi hemmetti. Pistää todellakin miettimään mitä sitä pistää suuhunsa.

  VastaaPoista
 22. Vahtikoira kuvaa vain yhtä tapaa valmistaa margariinia.. Bungen selvitys taas kuvaa toisen tavan valmistaa margariinia.. Jokainen voi valita sen totuuden mikä omien tarkoitusperien kannalta parhaalta kuulostaa. Ja jokainen voi ottaa selvää asioiden todellisesta laidasta. Tai jos ei laiskuuttaan ja tyhmyyttään osaa ottaa itse asioista selvää, niin sitten voi uskoa mitä haluaa. Itseäänhän siinä eniten kusettaa... ;)

  VastaaPoista
 23. Siinä on taas luettu liikaa jenkkipaatosta ja eurooppalaisia artikkeleita. Suomessa kuluttajien tilanne on hyvä. Saamme transrasvoja verrattain vähän.

  Mutta ainahan voi vetää foliohatun päähän ja kieltää eurooppalaiset tai kotimaisen Eviran tekemät tutkimukset.

  http://bmjopen.bmj.com/content/2/5/e000859.full
  http://www.evira.fi/portal/en/about+evira/current_issues/archive/?bid=1824

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuohon edelliseen viittaat, niin huomaa, ettei siinä oteta kantaa siihen, kumpi "totuus" on oikea.

   Poista
 24. Eiköhän tässä loppujen lopuksi ole kyse siitä, ettei kaiken syömänsä tarvitse olla niin käsiteltyä ja esivalmistettua. Ravinto, joka on oikeasti puhdasta ja käsittelemätöntä , sitä löytyy ihan omankin lähikaupan hyllyltä. Lihapullat ja perunamuusin voi valmistaa itse raikkaan salaatin kera, tai ostaa valmiin, säilöntäaineilla kyllästetyn mikroaterian. Kyse on vain valinnasta, jonka SINÄ teet.

  VastaaPoista
 25. Sinällään hyvin kirjoitetussa blogipostauksessa heitellään kyllä ilmaan eri yhdisteitten nimiä ja niitten vaikutuksia, mutta tästä tekstistä ei saa yhtään otetta siihen, että a) mitä määriä prosessissa käytetään, b) paljonko jämiä itse lopputuotteeseen jää, c) missä pitoisuuksissa yhdisteitten haittavaikutuksen huomaa?

  Tarpeeksi etsimällä ihan mistä tahansa löytää aineita, joilla saattaa olla karsinogeenisia vaikutuksia...

  VastaaPoista
 26. Totuus asioista on aina mielenkiintoinen. Itselle riittää nykyään totuudeksi se margariinien osalta, että kun syön niitä, niin alkaa sattumaan vatsaan ja vatsa menee kuralle. Kun en syö, tätä ei tapahdu ja voin hyvin.

  En ymmärrä miksi mistään pitäisi tehdä kaiken kattavaa ja kaikkia koskeva totuus. Jokainen voi nähdä lopullisen totuuden vain omalla kohdalla. Eriasia on se, että margariineillekkin tehdään todella paljon mielikuvamainontaa, ja kun mainoksia alkaa alitajuisesti uskomaan, niin sitä totuutta voi olla jo todella vaikea hahmottaa.

  VastaaPoista
 27. Voi VOI, mitä juttuja! Uskokaa vaan kaikki nämä höpinät, älkääkä syökö enää ikinä mitään muuta, kuin pelkkää voita ja kermaa! Tukkii tehokkaasti suonet ja lihottaa piloille! HAH..!

  VastaaPoista
 28. Suomalaisilla sivuilla on aika paljon tietoa margariinin valmistuksesta, pelkästään kirjoittamalla sanan "margariini" googleen löysin paljon asiaa. Missään sivuilla (myös "margariinin valmistus"-osioissa) ei mainita mitään näistä liuottimista yms. joten voisin melkeinpä veikata, että nämä asiat voivat toki pitää paikkaansa, mutta eivät Suomessa? Ainakaan isommalla tasolla. Juurikin tämän takia voisin epäillä ettei media ole tarttunut asiaan. Suomessa on kuitenkin todella paljon valvontaa kaiken tuotetun suhteen ja suomalaiset niin skeptisiä, ettei meille voi myydä lammasta hevosena toisin kuin rapakon takana... Siellä en ihmettele vaikka margariineihin työnnettäisiin mitä ties myrkkyjä, kun mainostus on melkeenpä saavuttanut suuremman paino-arvon kuin tieto. Kyllähän sen järki sanoo ettei ruoka ole luonnollisesti 0,4% prosenttia rasvaa, joten jotakin sille täytyy olla tehtynä, mutta kohtuus kaikessa. Ei liikaa eikä liian vähän rasvoja niin vältetään turhat karsinogeenit ja tukkeumat :) Kompromissit kunniaan!

  VastaaPoista
 29. Voisitko selvittää eron siitä, mitä aineita käytetään valmistuksen aikana, ja mitä aineita on itse lopputuotteessa? Artikkelisi on tältä osin epäselvä.

  VastaaPoista
 30. Joopa, en jaksanut lukea loppuun. Onko tää joku blogi?

  VastaaPoista
 31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 32. Hei, ei tätä tekstiä oikein voi ottaa vakavasti. Lisääpä hieman (tai oikeastaan paljon) FAKTATIETOA ja VIITTAUKSIA tutkimuksiin ja muihin lähteisiin, joihin väitteesi perustat. Ilman luotettavia viittauksia yksittäinen bloggaaja on uskottavuudeltaan jotakin nukkumatin ja hammaskeijun väliltä.

  Vasta kunnolla argumentoidun ja luotettaviin lähteisiin viitatun tekstin jälkeen tätä voi ruveta lukemaan jonakin muunakin kuin ituhippien populistisena kiukutteluna...

  VastaaPoista
 33. Tää on kuin lukisi raunileenaluukasen juttua. Usko että margariinin valmistusprosessi on monimutkainen, mutta tutkimustieto sen vaaroista puuttuu. Siihen asti nämä tiedot on vaan kirjoittajan mielipiteitä.

  VastaaPoista
 34. Olisi ollut hienoa, jos alkuperäisen jutun kirjoittaja olisi kertonut hieman, että a) kaikkea margariiniä ei valmisteta samalla tavoin, b) kuka valmistaa margariiniä bloggaajan kuvaamalla tavalla ja c) mistä tämä tieto olisi peräisin? Erityisesti teksti vihjaa, että Benecolia valmistettaisiin tällä tavalla, mikä käsittääkseni on ihan puppua.

  Voinhan minäkin kirjoittaa, että oliivipuita lannoitetaan pääosin syklotetrametyleenitetranitramiinilla, joista kulkeutuu ihmiseen oliiviöljyn myötä käsittämätön määrä myrkkyjä, mutta olisi kiva, jos kertoisin mistä tietoni on peräisin ennenkuin moista alan laukoa.

  Kiitokset Christer Sundqvistille, joka oli nähnyt vaivaa asian selvittämiseksi ja onnistui tuomaan hieman tervettä järkeäkin tähän keskusteluun.

  VastaaPoista
 35. Söin noita kevytlevitteitä muutaman vuoden ja sit ku oli muotia käydä kolesteroli mittauttamassa mulla se oli 8,9 sit oli voivuoria joten voita sai erittäin halvalla rupesin syömään sitä ja kapas vaan oli kontrolli kolesterolista 2kk pästä olikin sillo kolesteroli 4,5 että tämöstäkin nuo kevytrasvat aiheuttaa enkä käytä enää mitään muuta ku voita kaikkeen syömiseen joissa rasvaa tarvitaan

  VastaaPoista
 36. maatalousyrittäjinä meillä syöty ruoka on mahdollisimman paljon omalta tilalta... maito suoraan navetasta, naudanliha omista eläimistä, joulukinkkuna kasvatettu kesäpossuja, munat omilta kanoilta, perunat, porkkanat, mansikat ym kavatettu omilla pelloilla, marjat noukitaan metsästä, kalastusta ja metsästystä harrastava mies tuo saalista niin että ostettavaa jää hyvin harvoin. Meijeriltä tilattiin voit, jogurtit ym. Suurimman osan leivästä leivon itse (jossain vaiheessa jopa jauhot jauhettiin omasta sadosta, mut läheinen mylly joutui lopettamaan EU:n myötä). Hyvin harvoin ostan mitään valmista tai edes puolivalmista, joskus "laiskana päivänä" toki.

  Silti lapsemme sairastui 1 tyypin diabetekseen ja joissain tutkimuksissa on esitetty että yksi syy d:n puhkeamiseen olisi ruokavalio ja siitä nimenomaan lehmänmaito. Diabeteksen puhkeamisen yhteydessä lääkäri suositteli siirtymistä rasvattomaan maitoon ja kevytlevitteisiin minkä teimmekin. Lisäksi verikokeissa ilmeni että tytöllä (silloin 6 v) oli erittäin korkeat kolesteroliarvot. Nyt hän on murkkuikäinen ja kolesterolia yritetään laskea Benecol-tuotteilla.

  Jostain syytä usko siihen voinkin terveellisyyteen on hiipunut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, hyvä Anonyymi, olet kirjoittelusta päätellen hmm, hieman hakoteillä....

   Jos kolesterolisi on noin korkea ja vielä lapsella DM1, niin ehkä kannattaisi jo oman edun nimissä mennä "oikealle" asiantuntijalle.
   Itse olen lääket. dosentti ja suvusta, jossa ei ole sydän ja verisuonitaudin riskitekijöitä.

   Poista
  2. "Nyt hän on murkkuikäinen ja kolesterolia yritetään laskea Benecol-tuotteilla." Voi hyvä jumala... Miksi hitossa siirryitte rasvattomaan maitoon ja kevytlevitteisiin?!

   Tosta I-tyypin diabeteksestä... Söitkö sinä raskausaikana D-vitamiinia, ja annoitko sitä lapsellesi _vähintään_ suositusten mukaisen määrän? Onko lapsesi rokotettu? Syitä diabetekselle on useita, joista luultavasti tuo kuvaamasi ruokavalio on se epätodennäköisin...

   Poista
  3. Entäs muu perhe? Söitte samaa ruokaa ja vain tytär sairastui? Entä sokerin käyttö? Meijeriltä jogurtit....sokerilla vai makeutusaineilla makeutettuja? Entä kylmäpuristettujen öljyjen käyttö? Jaksamisia sairauden hoitoon! :)

   Poista
  4. ne rokotteet!!suurimmat syylliset..

   Poista
  5. Tällainen maalaisen mielipide asiaan on, että ihmisen ei ole tarkoitettu juovan maitoa imetysiän jälkeen.

   Poista
  6. RAHOITUSJÄRJESTELMÄ JASON RAYMOND OF FINANCE CIRCLE LOAN INC: n avusta (fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622) ..

   Olen Nathan Davidson liikemies, joka pystyi elvyttämään kuolevan liiketoimintaansa jumalallisen lainanantajan avulla, joka tunnetaan Jason Raymondin rahoittajana CIRCLE INC: n toimitusjohtajana. Olen asunut 1542 Main St, Buffalo, NY. aloittaa liiketoiminta, ratkaista velkasi, laajentaa nykyistä, tarvitset rahaa ostaa tarvikkeita. Onko sinulla ollut ongelma yrittää saada hyvää luottojärjestelyä, haluan sinun tietävän, että RAHOITUSRYHMÄ INC on oikea paikka ratkaista kaikki taloudellinen ongelma, koska olen elävä todistus ja en voi vain pitää sitä itselleni kun muut etsivät tapaa saada taloudellisesti nostettua .. Haluan, että kaikki ottaisit yhteyden tähän jumaliseen lainanantajaan muiden yksityiskohtien tietojen avulla, jotta voimme osallistua tähän hienoon tilaisuuteen Sähköposti: fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622

   Poista
 37. Aku Ankassa on viittaus tuohon 60-luvun tapaukseen, jossa kissanraatoja käytettiin margariinin valmistuksessa: Moni varmaan saa ahaa-elämyksen kuullessaan nimen "Kattivaaran Margariinitehdas".

  VastaaPoista
 38. Ihan loistavaa keskustelua tärkeästä aiheesta. HATUNNOSTO vahtikoiralle, jatka kaikennäköisestä kurasta huolimatta. Tiedät mikä on totta, Se riittää. Laitoin fb:hen linkin blogitekstistäsi, ja samaa herätti mitä toi vuoden takainen. Sitä toivoo ihmisten vaan alkavan ajattelemaan ite, kyseenalaistamaan ja etsimään sitä tietoa johon ne mielipiteensä pohjaa. Toivottavasti kirjoittelet yhä, en nyt tutustunut sun blogiin sen tarkemmin, vielä. Tsemppiä, kaunista ja terveyttä edistävää joulua, kaikille tasavertaisesti. Jännä mitä tyyppejä sitä maailmaan mahtuukin vielä. Hengästyttää tuon keskusteluketjun jälkeen, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kannustuksesta! Kuraa tulee niskaan netissä aina, olit mitä mieltä tahansa. Niin se vaan menee :)

   Poista
 39. Palstan pitäjälle....
  et todennäköisesti tienaa tästä rahaa centtiäkään mutta kiitos sinulle että vaivauduit, ja en varmaan ole ainoa joka on sitä mieltä.

  VastaaPoista
 40. http://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fmikkohanski.blogspot.com%2F&ei=7RRuVZq2D6W7ygPh1oCoCw&bvm=bv.94911696,d.bGQ&psig=AFQjCNG6SYsIRWnnCg7FU8NtQ4FyECNoeg&ust=1433364067999715
  Tuossa linkissä näkyy vähän kuvaa kumman eläinmaailmakin valitsee jostain kumman syystä... ;)

  VastaaPoista
 41. RAHOITUSJÄRJESTELMÄ JASON RAYMOND OF FINANCE CIRCLE LOAN INC: n avusta (fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622) ..

  Olen Nathan Davidson liikemies, joka pystyi elvyttämään kuolevan liiketoimintaansa jumalallisen lainanantajan avulla, joka tunnetaan Jason Raymondin rahoittajana CIRCLE INC: n toimitusjohtajana. Olen asunut 1542 Main St, Buffalo, NY. aloittaa liiketoiminta, ratkaista velkasi, laajentaa nykyistä, tarvitset rahaa ostaa tarvikkeita. Onko sinulla ollut ongelma yrittää saada hyvää luottojärjestelyä, haluan sinun tietävän, että RAHOITUSRYHMÄ INC on oikea paikka ratkaista kaikki taloudellinen ongelma, koska olen elävä todistus ja en voi vain pitää sitä itselleni kun muut etsivät tapaa saada taloudellisesti nostettua .. Haluan, että kaikki ottaisit yhteyden tähän jumaliseen lainanantajaan muiden yksityiskohtien tietojen avulla, jotta voimme osallistua tähän hienoon tilaisuuteen Sähköposti: fundingloanplc@yahoo.com TAI Soita / Teksti +14067326622

  VastaaPoista
 42. ÄLÄ KÄYTÄ RAHOITUSRYHMÄSTÄ OTA YHTEYTTÄ NYT TÄMÄNÄ KAIKKI LAATU ALLE 2%.( prosperloanfirm@yahoo.com )

  Lainamme on hyvin vakuutettu, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1-50 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvallinen ja vakuudettomaksi).

  Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja
  paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu sinun
  taloudellinen ongelma on PROSPER LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia
  ja huomaavainen. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluja, joihin kuuluvat: yrityslaina, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat, joilla on alhainen korko @ 2% per henkilö, yritys ja yhteisö.

  Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: prosperloanfirm1@gmail.com, prosperloanfirm@yahoo.com tai prosperloanfirm@hotmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta.

  VastaaPoista
 43. Kun olin suhteessa Wilsonin seitsemään vuoteen, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin häntä takaisin niin paljon rakkauden tähden, että minulla oli hänelle, pyydin häntä kaikesta Lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani jollekin verkossa ja hän ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeinkirjoittajan käyttöön, joka auttaisi minua heittämään loitsun, jotta voisin tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei usko oikeuteen, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, Tarkoitin oikeinkirjoittajaa nimeltä tohtori AKHERE ja lähetän hänelle sähköpostia, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivä, se oli noin kuusitoista. Minun ex kutsui minua, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänen luokseen, niin aloimme yhdessä elää yhdessä onnellisina. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan todellinen ja voimakas oikeinkirjoittaja, joka auttoi minua omalla ongelmallani ja kuka eroaa kaikki fake niistä siellä. Jokainen tarvitsisi oikeinkirjoittajan apua, hänen sähköpostiosoitteensa: AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / whatsapp: +2349057261346 voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa. Ota yhteyttä nyt kaikkiin ongelmiin
  AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / WhatsApp: +2349057261346

  VastaaPoista
 44. Kun olin suhteessa Wilsonin seitsemään vuoteen, hän hajosi kanssani, teen kaiken mahdollisen saadakseni hänet takaisin, mutta kaikki oli turhaa, halusin häntä takaisin niin paljon rakkauden tähden, että minulla oli hänelle, pyydin häntä kaikesta Lupasin, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani jollekin verkossa ja hän ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeinkirjoittajan käyttöön, joka auttaisi minua heittämään loitsun, jotta voisin tuoda hänet takaisin, mutta olen tyyppi, joka ei usko oikeuteen, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, Tarkoitin oikeinkirjoittajaa nimeltä tohtori AKHERE ja lähetän hänelle sähköpostia, ja hän kertoi minulle, ettei ole mitään ongelmaa, että kaikki on kunnossa ennen kolme päivää, että minun ex palaa minulle kolme päivää ennen, hän heittää loitsun ja yllättävän toisen päivä, se oli noin kuusitoista. Minun ex kutsui minua, olin niin yllättynyt, vastasin puheluun ja kaikki mitä hän sanoi oli, että hän oli niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun palaavan hänelle, että hän rakastaa minua niin paljon. Olin niin onnellinen ja menin hänen luokseen, niin aloimme yhdessä elää yhdessä onnellisina. Siitä lähtien olen luvannut, että kenelläkään tiedän, että minulla on suhde ongelma, olisin auttamassa tällaista henkilöä viittaamalla hänelle ainoaan todellinen ja voimakas oikeinkirjoittaja, joka auttoi minua omalla ongelmallani ja kuka eroaa kaikki fake niistä siellä. Jokainen tarvitsisi oikeinkirjoittajan apua, hänen sähköpostiosoitteensa: AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / whatsapp: +2349057261346 voit lähettää hänelle sähköpostia, jos tarvitset hänen apua suhteestasi tai muussa. Ota yhteyttä nyt kaikkiin ongelmiin
  AKHERETEMPLE@gmail.com
  tai
  soita / WhatsApp: +2349057261346

  VastaaPoista
 45. Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksaa laskuja, ostaa talon, refinansiota tai rakentaa uuden yrityksen, henkilökohtaisen lainan, ostaa auton? jne.
  ota yhteyttä tunnettuun lainanantajaan pelkäämättä menetettyä. Tarjoamme lainaa lainoille, jotka tarvitsevat rahoitusta 3%: n korolla. ota meihin yhteyttä tänään laina-palvelun nopeasta ja kätevästä lainaamisesta.
    ota yhteyttä jompaankumpaan seuraavista yksityiskohdista.
  Sähköposti: financial_creditloan@outlook.com

  VastaaPoista
 46. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta Haluan antaa teille todistuksen siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonilta. Sain 60000 euron lainan 2 prosentin korolla. HUOM: Se on luotettava ja aito. Jos olet kiinnostunut saamaan lainayhteyden EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

  VastaaPoista
 47. Olen Saara Kemi yksityinen lainanantaja, joka antaa erilaisia lainoja kansainvälisille maille kiireellisesti 3%: n korolla, jos kiinnostunut ota yhteyttä minuun sähköpostitse: saara.kemi@gmail.com

  VastaaPoista
 48. Olen Saara Kemi yksityinen lainanantaja, joka antaa erilaisia lainoja kansainvälisille maille kiireellisesti 3%: n korolla, jos kiinnostunut ota yhteyttä minuun sähköpostitse: saara.kemi@gmail.com

  VastaaPoista
 49. Hei kaikki, olen Taru Porista, Suomea ja haluan vain sanoa kiitollisen kiitoksen Dante Paola -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea mitä kävin läpi vuonna 2018 verkossa vieraana tai saada lainavaroja kotiin saamiseksi täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukset tuen ja rakkauden kautta herralta Dante Paolalta, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäkohteliaisuudestani huolimatta ja hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan olen nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja olen luvannut levitä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin vuonna 2018. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: Dantecooperativehelp@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +35677926593

  Kiitos
  TARU

  VastaaPoista
 50. Lue todistukseni siitä, kuinka saan lainan luotettavasta yrityksestä.

  Hei, asun suomessa, olin taloudellisessa tilanteessa ja minun piti ostaa talo. Yritin etsiä lainaa eri lainayhtiöiltä, sekä yksityisiltä että yrityksiltä, mutta se ei toiminut, ja useimmat pankit kieltäytyivät luotostani. Mutta kuten Jumala tahtoisi, minut esiteltiin yksityiselle lainanantajalle, joka antoi minulle 75 000 euron lainaa ja tänään minulla on oma talo ja yrittäjä ja voin hyvin tällä hetkellä, jos sinun täytyy mennä yritys takaa lainan. ei vakuuksia, ei luottotarkastusta, vain 2% korko ja allekirjoittaja, jolla on paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Albaker-lainaan,
  ( albakerloanfirm@gmail.com ). Hän ei tiedä, että teen tätä, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin kertoa ihmisille enemmän hänestä ja haluan Jumalan siunaavan häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä hänen sähköpostinsa kautta. albakerloanfirm@gmail.com

  VastaaPoista